Stranka demokratske akcije svojim funkcionerima podijelila je dokument u kojem pozivaju Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Evropsku uniju da intervenišu u BiH. U dokumentu su destruktivnim ocijenjeni SNSD i HDZ, a Srbija i Hrvatska da pomažu, kako su naveli, svoje satelite u BiH. Zvaničnici Republike Srpske ističu da je cilj islamizacija BiH i da SDA zamišlja budućnost bez konstutitivnih naroda, navodeći da je riječ o destruktivnoj politici.

Dokument koji se dijeli funkcionerima SDA ogolio je istinu o željama njenih predstavnika kada je riječ o uređenju BiH. Osim što su Srbija i Hrvatska, iako garanti, optuženi za nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, politike SNSD-a i HDZ-a ocijenjene su destruktivnim. Predlaže se i izmjena ovlašćenja pojedinih funkcija u Republici Srpskoj.

– Kako bi se riješila kriza u Bosni i Hercegovini, kojoj je uskraćena demokratija poput one u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije koji imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum – stoji u dokumentu SDA.

Ovo nije prvi put da SDA otvoreno istupa s antiustavnim viđenjem situacije u BiH, ali nije ni prvi put da izostaje reakcija zapadnih ambasada koje se oglašavaju i za teme lokalnog karaktera, ako dolaze iz Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ističe da se ideološka politika SDA svodi na islamizaciju i da je nedopustiva izmjena Ustava koja bi vodila ka građanskom uređenju BiH.

– Žele da mimo toga naprave novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe u kojima bi zaštita bila garantovana od njih kojima ništa ne možete vjerovati. BiH je propala zemlja i najbolje bi bilo da se vratimo izvornom Dejtonu ili da se raziđemo – istakao je Dodik.

U dokumentu SDA dijeli se lekcija i Srbiji i Hrvatskoj. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglašava da to nije dobar put za građenje dobrih odnosa u regionu ali i u BiH.

– Bilo bi dobro da je SDA neko ko promoviše zajednički život na način u kojem se neće uzurpirati od nekoga nešto pa govoriti o zajedničkom životu, nego da ste neko ko može da se pridrižava onoga što je rekao Dejtonski sporazum. Bolje bi bilo da ulože snagu i energiju u to kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvatima u BiH umjesto da stalno prave neke planove koji izlaze izvan okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onoga što treba da omogući normalan život – naglasaila je predsjednica Srpske.

Stavovi iz dokumenta SDA nisu novost, kao ni činjenica da su na tragu ciljeva i tzv. građanskih stranaka u Federaciji. Ipak, saradnja i sa jednima i drugima predstavlja političku realnost, kaže lider SDS-a Mirko Šarović.

– Naša saradnja nije ni sa čim ozvaničena niti je iskušana izuzev nekih političkih pitanja u Predstavničkom domu i to je reko bih korektno ali nedovoljno da bi sada pravili saveze i nerado ih pravimo pred izbore. Naši ključni partneri, rekao bih u ovom trenutku su samo stranke u Federaciji i to moram da istaknem. Mi ne razmišljamo i nije nam u glavi našoj razmišljanje o tome da sada negdje biramo ili se javno izjašnjavamo o onome čiji će izbor biti Federacija – dodao je Šarović.

Za zvaničnike Srpske je simptomatično to što predstavnici SDS-a i PDP-a ne komentarišu poteze SDA. Ovakva politika je, dodaju, istrošena i propala.

– Da su mu ključni saradnici ljudi iz Federacije? Nevjerovatno. To liči na Mirka Šarovića, nisam iznenađena. Meni su ključni saradnici u svim mojim poslovima kojima se bavim građani Republike Srpske. Birani smo na području Srpske, tu polažemo račune svojim građanima i tu smo obavezni da radimo svoj dio posla, a u zajedničkim institucijama BiH u obavezi smo da ne zaboravimo gdje smo izabrani – istakla je Cvijanović u Šipovu.

– Čuli smo posljednjih dana i priče predsjednika DNS-a Nenada Nešića da je sa liderom PDP-a Branislavom Borenovićem i Šarovićem bio pozvan da na nivou BiH razgovara o koncipiranju nove vlasti. Što se mene tiče, ne treba se boriti za vlast na nivou BiH koja je propala jer su dominantni centri moći u odlučivanju u Srpskoj – dodao je Dodik.

Za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića posebno je uznemirujuća tvrdnja Bakira Izetbegovića da se Bošnjaci moraju boriti za ono za šta su se izborili i za ono što nisu u posljednjem ratu, dodajući da SDS i PDP kao da nisu čuli poruke predsjednika SDA.

– Nakon ovih izjava očekujem da se SDS i PDP vrate kući i shvate da su se Srbi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu borili da se Banjaluka pita, a ne da Sarajevo odlučuje o našoj sudbini. To bi bilo dovoljno da se nadamo boljim vremenima ako zabludjela braća ne budu i dalje slijedila instrukcije iz centara koji, kako reče Bakir Izetbegović, podržavaju viziju i borbu Bošnjaka – poručio je Špirić.

Na cirkularno pismo SDA reagovali su i u Hrvatskom narodnom saboru. Navode da SDA reklamira pohod u neizvjesno stanje, da je riječ o promašenim političkim stavovima i da su pokazali da su zapravo oni glavi faktor destabilizacije u BiH.