Cijena goriva je pala ali cijene namirnica još nisu. Trgovci to pravdaju da su robu nabavili dok su cijene bile više pa sa pojeftinjenjem ne žure. Zato kada cijene treba podići, mnogo su brži, kažu iz udruženja potrošača.

“I kada imamo taj pad ne možemo da ga vidimo našim rafama jer se pravdaju time da imaju dovoljno proizvoda na zalihama koje su kupili po višim cijenama odnosno koje su uvezli i da u ovom trenutku ne možemo da osjetimo taj pad osnovnih životnih namirnica, ali i drugih proizvoda”, rekao je Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Reakcija“.

Cijene energenata pale su za oko 10%, kažu iz Privredne komore. Zbog toga je potrebno pratiti trendove tržišta.

“Zadnja dva mjeseca imamo pojeftinjenje u procentualnom ili kumulativnom iznosu za nekih do 70 feninga po litri benzina i 45 po dizelu, dakle to je negdje oko 10 procentualno. Svakako treba ostale kompanije da razmišljaju”, kaže Dragan Trišić, predsjedsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.

Zbog cijena je na terenu i Republička inspekcija. Osnovne uredbe koje je Vlada donijela a odnose na ograničenje marži moraju se poštovati.

“Želimo da utičemo i na same trgovce da shvate da ne mogu da ni na koji način rade malverzacije kakve god bile, a prije svega vezano za marže. Samo svi želimo i apelujemo na sve naše trgovce da se pridržavaju uredbi, znamo da je nezgodno vrijeme za poslovanje ali moramo imati u vidu naše građane”, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Ekonomisti kaži da se cijene na realan nivo neće spustiti. Ipak je profit krajnji cilj.

“Kroz transport povećava se cijena sirovina, dolazi do toga da finalni proizvod bude skuplji i samim tim tu se cementira status kvo nekih cijena koje će biti takve kakve jesu, visoke, nerealno visoke ali će se tu zadržati”, smatra ekonimista Aleksandar Ljuboja.

Situaciju na tržištu teško je i predvidjeti. Jedino rješenje vidi se u povećanju primanja koja u ovim trenucima neophodna.

Izvor: ATV