Dugogodišnji inspektor MUP Republike Srpske, Nedeljko Lubura, znao je da je Ivan Mijatović tražen za ubistvo, pošto je provjeravao koje su potjernice aktivne za njim, a zatim ga je policijskom vozilom dovezao u Banjaluku.

Ovo se može zaključiti između prepiske kriminalaca Marka Čolovića i Ivana Mijatovića preko aplikacije „Skaj“.

Lubura, koji je sada zaposlen u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Srpske, i Bojan Roguljić su uhapšeni 11. avgusta zbog sumnje da su pomogli u krijumčarenju i skrivanju Mijatovića.

Prepiska

Par dana kasnije, oni su pred tužiocem Tužilaštva BiH priznali sva krivična djela koja su im stavljena na teret. Priznanje je uslijedilo nakon što su Lubura i Roguljić suočeni s brojnim dokazima protiv njih.

Srpskainfo je juče objavila dio prepiske između njih dvojice, gdje se vidi kako su dogovarali da se Mijatović doveze u BiH i na područje Banjaluke.

Naš izvor je naveo da Čolović šalje Mijatoviću poruku kako je Roguljić dogovorio da ga u Banjaluku doveze šef policije, i to u gepeku policijskog automobila. Međutim, tada se Mijatović pobunio i rekao da ne želi da ga policajac vozi u gepeku.

Iako se u medijima spominjalo da je Mijatović preko granice između Hrvatske i BiH dovezen u gepeku, nastavak prepiske to demantuje.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Nedeljko Lubura

Izvor Srpskainfo blizak pravosuđu nam je ispričao da u jednoj od poruka 15. decembra 2020 godine Čolović obavještava Mijatovića da nema Interpolove potjernice za njim.

– Mijatović u to nije odmah povjeravao i pita ga kako zna da nema. On mu je odgovorio kako je policajac provjerio i da nema Interpolove, već samo lokalne potjernice u BiH. Objašnjava mu da može nesmetano da pređe granicu između Slovenije i Hrvatske, ali da je problem samo ulazak u BiH – pojasnio je naš izvor.

Zaštita

Upravo tu na scenu stupa Lubura, koji će mu pomoći da pređe granicu i da ga zaštiti.

– Samo si u Bosni u problemu, a to će on da završi. Sa službenim autom kada dođete u Bosnu on te štiti, a ostalo možeš sam – navedeno je u jednoj od poruka koje je preko „Skaj“ aplikacije slao Čolović.

U porukama se može vidjeti da je Mijatovića ipak strah da tako pokuša preći granicu, ali mu Čolović piše kako je najbolje da sačeka Bojana i načelnika policije i da će mu oni sve objasniti.

Izvor Srpskainfo je pojasnio da mu je Čolović napisao da se ništa ne brine, da će načelnik i Bojan doći po njega i da će ga prevesti preko granice.

Nakon toga, on je prevezen u Banjaluku, a sumnja se da  se jedno vrijeme krio u Roguljićevoj kući.

Čast za šefa policije

Kako smo juče objavili, Čolović se prvo javio Mijatoviću i rekao mu da Bojan (Roguljić)  ide sa „šefom policije“ da dogovori njegov prevoz.

– U jednoj od poruka, koje su taj dan razmijenili, Čolović mu piše da mu je Bojan rekao da ide da se nađe sa šefom policije i da će taj šef policije doći po njega. Dalje mu piše da će ga taj šef policije staviti u gepek u povratku iz Slovenije – rekao je naš sagovornik.

Naš izvor otkriva da je zatim Čolović napisao da šef policije tada ide u Sloveniju na sastanak za borbu protiv organizovanog kriminala, da će tada naići po njega i da će ga prevesti u gepeku.

U jednoj od poruka on mu piše i da je ta osoba general u policiji!

– Zatim mu Čolović objašnjava da će ga šef policije prevesti preko granice, a da on zauzvrat treba da ga časti. Potom mu piše da će on biti tu da mu pomogne šta god treba – pojasnio je izvor Srpskainfo.

„ÐE ĆU BRATE DA ME VOZE U GEPEKU“

Nakon što je Marko Čolović obavijestio Ivana Mijatovića kako planiraju da ga načelnik policije preveze u gepeku, on se nije služio s tim planom.

– Nakon ovih poruka, Mijatović mu je odgovorio da nije za ideju da se preko granice preveze u gepeku. On mu je u poruci napisao: „Ðe ću brate da me policija vozi u gepeku“. I u ostalim porukama on je pisao Čoloviću da nije za tu ideju da se vozi u gepeku – ističe naš sagovornik.

Izvor: Srpskainfo