Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj objavio je na Tviteru da je postignut dogovor Beograda i Prištine o ličnim kartama.

– Imamo dogovor. U okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, Srbija je pristala da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce “kosovskih” ličnih karata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata – napisao je Borelj.

Srbi sa Kosova i Metohije, dodaje Borelj, moće će kao i svi ostali građani da slobodno putuju između centralne Srbije i KiM, koristeći svoje lične karte.

– EU je upravo dobila garancije od premijera /samoproglašenog Kosova Aljbina/ Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rješenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vođstvu – istakao je Borelj.

Ranije danas, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedjelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, rekao da kada je riječ o registarskim tablicama nema dogovora, ali da se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

Autor: RTS/RTRS