Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je manifestacija “Kočićev zbor” posvećena srpskom narodu koji se bori za opstanak i slobodu i da je jedan od boraca bio i književnik Petar Kočić koji je pisao o slobodi.

Dodik je naglasio da otadžbina znači borbu za slobodu i da su to Srbi davno naučili.

– Zato danas imamo i slobodu i otadžbinu – Republiku Srpsku, a koliko je to vrijedno možemo naučiti od Kočića -rekao je Dodik danas u Stričićima na Manjači.

On je istakao da je Republika Srpska nezaobilazan faktor, ponos naroda i veliki uspjeh.

– Ne smijemo zaboraviti generacije koje su stvarale Republiku Srpsku, ali ni one koje je sada brane – istakao je Dodik.

Međunarodne sile, ističe, pokušavaju da nam nametnu različita rješenja kojima bi se odrekli naših vrijednosti, a to znači i Kočića.

On kaže da je potrebno razumjeti sadašnje turbulentno vrijeme i Republiku Srpsku postaviti za budućnost i još jednom ponovio da Republika Srpska ide ka nezavisnosti.

Dodik je podsjetio da su Srbi u prošlom vijeku mnogo stradali, a posebno od onih koje su oslobodili, što, naglasio je, ne smije biti zaboravljeno.

– Zato, ovo vrijeme mora biti vrijeme slobode, u kojem ćemo čuvati sve naše vrijednosti. Trebamo očuvati bratsku saradnju sa Srbijom i Rusijom – rekao je Dodik.

On je naveo da je potrebno sarađivati i sa ostalima u svijetu, ali dostojanstveno.

– Sa svima na Istoku i Zapadu treba razgovarati, ali ne želim da Zapad uvodi sankcije i ponizi Rusiju, što znači da ćemo pratiti samo svoju politiku – zaključio je Dodik.