Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ne zaslužuje da predstavlja BiH, jer nije svjesna ili ne želi da bude svjesna potreba svih naroda koji žive u BiH i mnogo puta se oglušila o Ustav.

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da inicijativa za smjenu Turkovićeve postoji od početka njenog angažmana i da to nije predizborna priča.

– Mi ne želimo da trpimo posljedice neodgovornog ponašanja funkcionera koji treba da obavljaju posao u korist svih i u korist suživota – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Bisera Turković ništa ne poštuje i da su njeni nastupi nastupi slobodnog strijelca ili strijelca koji gađa u ime svoje političke partije.

– Kada bi se sada svi mi ponašali kao slobodni strijelci u ovoj zemlji ne znam gdje bismo stigli. Stigli bismo vjerovatno dotle da je više nemoguće da razmišljamo o nekom zajedničkom životu – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je upoznata o tome šta je Turkovićeva govorila na određenim sastancima u svijetu.

– Bila sam mnogo puta šokirana činjenicom da ona Turkovićeva ne uvažava potrebe ostalih. Njen problem je to što ona u svojoj glavi ima neku svoju viziju neke BiH, u kojoj treba jedan da dominira, ili nekakve druge BiH, koja nije kompatibilna sa Ustavom – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala sve koji obavljaju političke funkcije da uzmu u obzir činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da tu postoje i ostali građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, ali da moraju voditi računa o onome što je propisano Ustavom i što su svi prihvatili u okviru Ustava.

– Turkovićeva ne zaslužuje da predstavlja BiH jer nije svjesna ili ne želi da bude svjesna potreba svih naroda koji žive u BiH, a posebno zato što se ona mnogo puta oglušila na Ustav i ono što je njime propisano – poručila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak, 29. avgusta, da će biti pokrenuta inicijativa za smjenu Bisere Turković sa funkcije ministara inostranih poslova u Savjetu ministara jer je urušila spoljnu politiku BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti dan inicijativu kojom se predlaže Savjetu ministara da pokrene postupak za smjenu ministra inostranih poslova Bisere Turković.

Podnosioci inicijative su delegati Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak

Autor: SRNA/Srpskainfo