Na lokaciji Garevac, kod Modriče održana je svečanost povodom početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje – Brčko.

Zvaničnici Republike Srpske i kineski partnerisu svečano položili kamen temeljac na izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Kamen temeljac su položili srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, premijer radovan Višković, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, ministar transporta i komunikacije u Savjetu ministara Vojin Mitrović, vd direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević i kineski partneri.

Nakon polaganja kamena temeljca uslijedio je vatromet.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svečanosti povodom početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje – Brčko rekao je da je ovo prvi korak na velikom putu koji se zove auto-put od Vukosavlja do Brčkog, Bijeljine, Srbije.

– Naš plan je da izgradimo i povežemo Banjaluku sa Bijeljinom i Srbijom, povezati Srpsku prema Zvorniku, Han Pijesku, Sokocu, Višegradu, Palama, a onda se spustuti prema Trebinju. Nećemo stati na njemu – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da “u teškim okolnostima u kojima se Srpska borila za svoju samostalnost nismo nikada ostavili na stranu izgradnju ovakvih kapitalnih projekata”.

– Izgradnja auto-puta Vukosavlje – Brčko biće na dobrobit građana, lokalne zajednice i cijele Republike Srpske – rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković ističe da je svima poznato da 2006. nije bilo auto-puta u Republici Srpskoj, a da se danas gradi sa kineskim partnerima.

– U naredne tri godine i ovaj dio auto-puta bićemo u mogućnosti da stavimo na korištenje građanima Republike Srpske – dodaje Višković.

Auto-put Vukosavlje-Brčko je prvi projekt koji je preuzela Kineska državna korporacija za građevinsko inženjerstvo na teritoriji Republike Srpske, izjavio je predsjedavajući Korporacije za inostrane poslove Li Bišeng.

Bišeng je zahvalio Vladi Srpske što je pružila priliku da učestvuju u jednom ovakvom projektu.

– Za nas je to projekat od velikog značaja. To je veoma značajan projekat i za Vladu Republike Srpske – rekao je Bišeng.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da je početak izgradnje auto-puta Vukosavlje-Brčko važan dan za Republiku Srpsku, jer je u pitanju izazovan projekat.

– Ovo je zaista bio težak i izazovan projekat za sve nas koji smo radili, a danas smo tu da obilježimo početak radova – rekao je Ćorić.

Vršilac dužnosti ЈP Autoputevi Repubilke Srpske Slobodan Stanarević istakao je da Republika Srpska nije sama kada radi projekte.

– Ako Evropa zakaže, imamo Kinu,Rusiju i Srbiju – dodao je Stanarević.

Na 33 kilometra dugoj dionici riješeni su gotovo u potpunosti imovinsko – pravni odnosi tako da je učinjen veliki korak naprijed kako bi izvođač kineska državna kompanija počela sa radovima.

– Ovo je i za korporaciju iz Kine značajan projekat jer je prvi ovog tipa koji imaju u Republici Srpskoj – rekao je predstavnik kineske državne kompanije Li Ping Šang.

 

Ministar transporta i komunikacije u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je danas da je u interesu da se Republika Srpska, Federacija BiH i BiH povežu mrežom savremenih auto-puteva sa EU i zemljama zapadnog Balkana.

U Garevcu kod Modriče, gdje je ozvaničen početak radova auto-puta, Mitrović je rekao da ova dionica povezuje Vukosavlje sa Srbijom, odnosno sa Račom.

 

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko biće duga 33 kilometra, a vrijednost radova je 650 miliona KM bez PDV-a.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko sastavni je dio budućeg auto-puta Banjaluka- Bijeljina-granica sa Srbijom, koji je kao prioritetni pravac definisan Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima preduzeća Autoputevi Republike Srpske, podsjećaju iz ovog preduzeća.

Ugovor o projektovanju, izgradnji i finansiranju potpisan je sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, kao najpovoljnijim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je sprovelo preduzeće Autoputevi Republike Srpske.

Autor: RTRS