Sutra počinje predizborna kampanja za opšte izbore u BiH.

Opozicija pokušava da, kroz priču o ekonomiji i osporavanju rezultata vlasti, motiviše birače.

I dok oni koji učestvuju u kampanji pozivaju na fer borbu bez govora mržnje, analitičari procjenjuju da ovaj mjesec tako, ipak, neće proći.

Nastavak odgovorne nacionalne i patriotske politike, kažu u SNSD-u, put je kojim u predizbornu kampanju kreće ova stranka. Adut su im, smatraju, i realizovani infrastrukturni projekti i ekonomski stabilna Republika Srpska.

– Republika Srpska traži stabilne ljude u nestabilnim vremenima koja dolaze iz Evrope i mi ćemo u kampanji pokušati da se približimo narodu na najbolji mogući način – rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Srpske.

– Nastavljamo da jačamo naš budžet, da povećavamo plate, penzije, subvencije i sve ono što je neophodno za normalan život i uslove koji će biti još bolji – dodala je Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Partije koje su dio sadašnje vladajuće koalicije smatraju da su im ispunjena određena obećanja, predispozicija za bolji rezultat na izborima.

– Tamo gdje smo se nešto pitali, kao Ministarstvo prosvjete, povećavali smo plate šest puta. To se ranije nije desilo, obezbijedili smo zdravstvenu zaštitu učenicima – naglasio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, kaže da ova partija, kao politička opcija, ide sa kompromisnim rješenjima, prihvatljivim rješenjima i sa rješenjima koja znače boljitak.

– U ovoj kampanji ćemo nastojati da ostvarimo što više kontakata sa građanima Republike Srpske i dijela FBiH sa ciljem da im približimo ono šta smo planirali raditi – navodi Petar Đokić, predsjednik SP.

– Počinjemo iz Bijeljine završavamo u Banjaluci. To je simbolika naše kampanje – kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i kandidat za stpskog člana Predsjedništva BiH.

Јelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i kandidat za predsjednika republike Srpske smatra korupciju najvećim problemom našeg društva.

– Ekonomski programi, više zaposlenosti, više investicija, bolje zdravstvo i najbolje obrazovanje – kaže Trivićeva.

A u opozicionim redovima, na ovogodišnjim izborima i stranka Nenada Nešića, i to kao “treći put”.

– Želim da kažem da će naša kampanja biti izrazito pozitivna, gdje dominiraju konkretni zadaci koji nas čekaju i koje ćemo preduzeti – navodi Nešić, predsjednik DNS-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Politički analitičari smatraju da predizborna kampanja neće mnogo uticati na opredjeljenje birača. Naredni mjesec, kažu, slušaćemo obećanja i velike riječi, ali ključna će biti ranija djela kandidata i političkih partija.

Dodaju i da će nekoliko tema naredni mjesec biti neizostavne. Visoki predstavnik, Rusija, Ukrajina, energetska kriza…

Biračima ostaje da mjesec do izbora poslušaju obećanja i shodno svojoj volji, odluče ko bi obećano mogao i da ispuni, pa tako i glasaju.

Bar oni koji još nisu opredijeljeni.

Autor: RTRS