Nakon što je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik dva puta uskratio agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru i oštro iskritikovao jednostranu politiku koja pogoduje samo Bošnjacima, iz ambasade u BiH su poručili, kako se Njemačka ipak zalaže za Dejtonski sporazum i ustavne kategorije konstitutivnih naroda i entiteta.

Analitičari zasluge za ovakav zaokret Njemačke pripisuju upravo Dodikovoj političkoj istrajnosti i dosljednosti. Kritike, međutim, stižu od srpske opozicije.

Prije nepuna dva mjeseca njemački Bundestag pokušao je Srbe i Hrvate u BiH da baci na koljena. U, istina neobavezujućoj rezoluciji, berlinska vladajuća koalicija, predvođena asimiliranim Bošnjacima, bila je rada da ukine konstitutivne narode i entitete, da zatre tragove Srbima i Hrvatima i preko noći ih “ubijedi” kako su samo građani.

Nekako istovremeno, zbog navodno ugrožene bezbjednosti, “zabrinuti” Berlin, nakon decenijske apstinencije, ponovo je u BiH odaslao kontigent bundesverovih vojnika da “čuvaju” mir i budu na usluzi zemljaku, nelegitimnom Kristijanu Šmitu.

Na sljedećem stepeniku samovolje na tlu BiH, Nijemci su ipak zaustavljeni. Novoimenovanom ambasadoru Tomasu Fišenu uskraćen je agreman, pa je i Njemačka “promijenila” mišljenje!

Više nije za ukidanje konstitutivnih naroda i entiteta, već za poštivanje dejtonskog ustavnog poretka u kojem je Srpska opstojna kategorija a “svim njenim građanima sa svim posebnostima zagarantovana prava”. Srpski član Predsjedništva kaže, morao je da skrene pažnju na veoma indikativne poteze iz Berlina.

– Nismo mogli to da čujemo u zadnjih nekoliko godina, evo sad imamo tu priču. Јa ću samo tražiti još više da se to pojasni. Ali opet se postavlja pitanje šta je istina, ova rezolucija koju je donio Bundestag ili stav Ambasade. Šta je tu istina, jer jedno drugo isključuje. Ako oni podržavaju ustavni poredak, što bi trebali, onda ne važi rezolucija – ističe Dodik.

Analitičari bez dileme. Potezi srpskog člana Predsjedništva dali su rezultate.

– Mislim, prije svega, da je Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke iznenađeno odbijanjem agremana od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. To jednostavno oni nisu očekivali i to je stvorilo određenu uzbunu u samom Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke pa su morali da izađu sa saopštenjem koje je praktično potpuno na suprotnim pozicijama od rezolucije njemačkog parlamenta – kaže Srđan Perišić.

– Bez poštovanja prava i Dejtona i poštovanja onog što je dogovoreno prije 30 godina, ne možemo ići dalje. I ako se to tako jasno i glasno krši u Bundestagu u njihovoj državi, ne možemo očekivati da neko ima dobre namjere prema nama. Tako da mislim da odnos prema Njemačkoj odgovara onom što su oni pokazali prema Srbima i Republici Srpskoj u prethodnim godinama – navodoi Vojislav Savić.

No, tako ne misli srpska opozicija. Lider SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Mirko Šarović, kaže kako je jasan stav srpskog člana Predsjedništva štetan po Republiku Srpsku.

– Zašto idemo šiljkom u oči i zloupotrebljavamo cijeli narod i cijelu Republiku Srpsku zbog njegovih ličnih frustracija prema Njemačkoj. Ovo ludilo treba da se zaustavi i vjerujem da hoće. Njemačka je najvažniji politički i spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine – ističe Šarović.

Šarovića činjenicama demantuje Staša Košarac. Najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH iz kvote Evropske unije je Hrvatska sa spoljnotrgovinskim bilansom od 5,5 milijardi maraka u prošloj godini i 3,7 milijardi u prvih šest mjeseci ove godine.

– Njemačka apsolutno nije taj i takav partner kako ga želi prikazati Šarović. Šarović jeste megafon dijela međunarodne zajednice zapadnih zemalja koji proklamuje njihovu politiku a onda kada dođe u narod pokušava da se određenim neistinama dodvori kao jedna vrsta nacionalnog lider, a što građani definitivno prepoznaju – dodaje Košarac.

Podsjeća Košarac i da je Šarović sa poslanicima SDS-a napuštao Narodnu skupštinu kad god se u skupštinskoj sali, ustavno i zakonito, zaključcima ili rezolucijama pokušalo oduprijeti atacima međunarodne zajednice na institucije i nadležnosti Srpske.

I sa govornice tvrdio kako ti skupštinski zaključci za njega nisu obavezujući.

Za razliku od srpskog člana Predsjedništva, Šarović ne zastupa stavove srpskog naroda već svojih naredbodavaca, kaže Dodikov savjetnik Radovan Kovačević.

– Iz tog razloga on smatra da se onima koji njemu naređuju ne treba suprotstavljati. To je nešto što je potpuno jasno i to je nešto što ne treba posebno prevoditi, i posebno objašnjavati građanima. Građani to znaju. Mi ovdje ne vodimo nikakav inat, nego, ponoviću, branimo naše pravo da se borimo za naša prava koja su nam Ustavom zagarantovana – kategoričan je Kovačević.

I to će raditi i dalje poručuje Dodik.I neće da ćuti i da trpi nauštrb Srpske i srpskog naroda, što mu predlaže srpska opozicija.Ma ko bio s druge strane stola.

Pa makar i velika Njemačka.

Autor: RTRS