Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću određuje šta će da govori i radi neko čija je adresa u Sarajevu ili na nekim drugim spoljnim adresama.

Komentarišući Šarovićeve tvrdnje da se “narod stavlja u ulogu taoca suprostavljajući se velikoj sili poput NJemačke i da Milorad Dodik vodi privatni rat protiv njemačkih političara”, Kovačević je istakao da Šarović nema hrabrosti da se suprotstavi bilo kome osim Republici Srpskoj.

Govoreći o Dodikovoj inicijativi da Kristijan Šmit bude proglašen personom non grata, Kovačević je rekao da je Šmit, koji nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, bez ikakvog legitimiteta boravi u BiH i pokušava da se miješa u političke odnose i Ustav BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo.

Kovačević je naglasio da Šmita priznaju samo Jelena Trivić i Draško Stanivuković, a osim Milorada Dodika ne priznaju ga svi ostali koji poštuju Ustav i imaju patriotska osjećanja prema Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je Šmit poslije susreta sa Trivićevom rekao da je njegov cilj BiH bez dejtonskih principa, što znači nema Srba i Srpske.

– Nećemo odustati od toga da štitimo interese Republike Srpske. To je nešto od čega ne planiramo da odstupimo i nastavićemo svoju borbu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sa Ustavom BiH i sa Ustavom Republike Srpske – poručio je Kovačević.

Kovačević je istakao da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio mandat od naroda da uvijek i u svakom trenutku govori istinu i zastupa interese ovog naroda, što on i čini na svakom mjestu.

– Nevažno je da li je to pred političarima Amerike, Rusije, Francuske, NJemačke ili bilo koga drugog, on to radi izuzetno principijelno te jasno, glasno i dostojanstveno štiti pravo ovog naroda – rekao je Kovačević.

On je naglasio da Srpska samo želi da sačuva svoja prava garantovana Ustavom i da je niko nikakvim pritiscima i sankcijama neće natjerati da od toga odustane.

Kovačević je nazvao notornim glupostima tvrdnje opozicije u Srpskoj da je Dodik “agent hrvatskih interesa”.

“Da Dodik želi da bude bilo čiji agent vjerovatno ne bi imao probleme sa SAD, koje su mu dva puta uvele sankcije i na razne načine mu prijete. Ukoliko bi to želio, vjerovatno bi bio agent najjačih i trudio se da od toga i profitira, kao što to pokušavaju neki drugi u Srpskoj, međutim to su notorne gluposti”, istakao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da Dodik od dolaska na vlast vodi jasnu i principijelnu politiku zasovanu na Dejtonskom sporazumu, a to je da tri konstitutivna naroda – Srbi, Bošnjaci i Hrvati treba da imaju ista prava, jer tako kaže Ustav.

– Iz tog razloga on štiti svakoga ko ta prava gubi i potpuno svjestan da onog trenutka kada se potpuno završi posao sa Hrvatima, atakuje se na prava Srba – naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je predsjednik Hrvatske, bez obzira na sva otvorena pitanja i probleme, rekao da je Republika Srpska činjenica koju svi moraju da prihvate i poštuju

Autor: SRNA/Srpskainfo