Iako sigurno jedva čekate da obučete novu košulju ili hlače nakon kupovine, radije se strpite i najprije operite odjeću.

Nošenje nove odjeće prije pranja, upozoravaju stručnjaci, može dovesti do problema s kožom. Kada odjeću kupite u butiku, možda izgleda čista i spremna za nošenje, ali zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

Li  Džonson, osnivač kompanije za mušku odjeću Old Bul Li, objašnjava da se većina fabrika za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima, a samim time je vazduh u takvim fabrikama upitne kvalitete.

– Mnogo industrijskih zagađivača leti u vazduhu i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete možda izgleda čisto, ali na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari – upozorava Johnson.

Pritom je posebno istakao opasne hemikalije koje se koriste u proizvodnji kao što su:

olovo – hemijski element koji je posebno opasan za mozak, a često se nalazi u pigmentima boje

formaldehid – poznati kancerogen koji se često koristi u proizvodnji odjevnih predmeta kako bi se spriječilo gužvanje

PFC – fluorougljenik koji se koristi kod izrade vodootporne odjeće

AZO boja – kancerogena sintetička boja koja se lako upija u kožu i povezana je s kontaktnim dermatitisom.

FOTO: CNET/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: CNET/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dermatolog dr. Azadeh Širazi takođe poziva potrošače na oprez s kinolinom, hemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis i povezana je s povećanim rizikom od raka.

Dermatolog Loreta Ciraldo često viđa pacijente s alergijskim kontaktnim dermatitisom, koji se pojavljuje u obliku crvenog osipa praćenog svrbežom, a uzrokovan je direktnim kontaktom s određenom tvari. Ističe da znojenje i trenje koje nastaje nošenjem uske odjeće, kao što je odjeća za vježbanje, mogu doprinijeti oslobađanju tvari koje izazivaju kožne alergije.

– Takve tvari se skidaju vodom. Na isti način na koji se skidaju u veš mašini, takođe se skidaju pod djelovanjem znoja našeg tijela – upozorava ona.

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu, a osim osipa praćenog svrabom, simptomi ponekad mogu biti samo svrab bez osipa i obrnuto. Alergijski kontaktni dermatitis takođe se može pojaviti u obliku hiperpigmentacije, a najčešće ga kod pacijenata primjećuje na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi.

– Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja vazduha između kože i odjeće, zbog čega hemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom – upozorava ona.

Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti, nego se često događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati sedmicama. Čak i ljudi koji nemaju osjetljivu kožu i ekcem, mogu s vremenom početi osjećati posljedice.

Kako ukloniti toksine iz nove odjeće?

Sve hemikalije iz odjeće je moguće vrlo jednostavno ukloniti pranjem prije prvog nošenja. Džonson predlaže da novu odjeću okrenete naopačke i operete je u veš mašini na nižoj temperaturi kako biste zaštitili boju i uklonili nevidljive toksine. Ako je riječ o osjetljivim komadima odjeće za koje se bojite da ćete ih oštetiti prije nego ih obučete, uvijek ih možete ručno oprati.

– Brzo ručno pranje s malo deterdženta je sve što je potrebno kako biste skinuli hemikalije s odjeće prije nego što dođe u dodir s kožom – zaključuje Širazi, prenosi Centar zdravlja.

Izvor: Srpskainfo