ЈАСЕНОВАЦ, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Порфирије служи данас у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, а Светој архијерејској литургији присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu kojoj je prisustvovao srpski član Presjedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije te episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u besjedi je poručio da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mjesto srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mjesta od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

– Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje. A otkad je obnovljen hram Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, od tada i započe molitveno poštovanje Svetih Novomučenika – naglasio je vladika Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da su se pravoslavni Srbi i prije molili Svetim Novomučenicima, ali da je tek sa obnovom hrama bilo jasno svima da su se oni već tada projavili, što je Sveti Arhijerejski Sabor SPC kasnije samo potvrdio.

 

– Kada je svetopočivši patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao – „Praštamo, ali ne zaboravljamo“, on je zapravo to rekao iz osjećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mjestu – rekao je vladika Joanikije, prenosi televizija Hram.

Prema njegovim riječima, ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj.

– A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržnju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav – poručio je mitropolit Joanikije.