Pješačenjem “stazama egzodusa” , Srbi protjerani iz Vozuće, doline Krivaje i južnog dijela Ozrena, obilježili su 27 godina od progona iz svojih domova.

To je podsjećanje na 10. septembar, kada se 1995. godine dogodio egzodus kompletnog srpskog stanovništva iz ovog dijela Federacije BiH. 1.920 srpskih porodica je protjerano, stradalo je 459 boraca i civila, a još uvijek se traga za 129 nestalih.

Stazom dugom 22 kilometra, kojom su 1995. godine tražili spas protjerani sa svojih ognjišta, Vozućani iz doline rijeke Krivaje i danas su pješačili. Evocirali su uspomene na stradale i nestale.Tog dana prisjeća se i bivši borac Željko Marjanović bivši zamjenik Specijalnog odreda policije.

– Na današnji dan Peti odred je bio na prostoru Tumara, zato što smo obezbjeđivali bok da bi se jedinice mogle povlačiti. Tragedija jedna gdje izvlači narod sve što može da podnese sa sobom, a ustvari je gledao da samo sačuva sopstveni život – kaže Marjanović.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila. 129 još uvijek ih se traži. Raduška Pavlović traga za sinom, pa svake godine dolazi u Stog na godišnjicu egzodusa.

– Dođem zbog sina, vuče me to isto kao da ću ja njega naći ovdje živoga. Tako me vuče još dok mogu hodati, da mi je da znam gdje mu je grob, da se sa zemljom ispričam, da sahranim, ali ništa – govori Pavlovićeva.

Dok živimo prisjećaćemo se naših poginulih i nestalih saboraca, poručuju Vozućani .

– Ovaj datum nećemo nikad zaboraviti, na kraju da se i procesuiraju svi koji su počinili stravične zločine, jer nedaleko ovdje u porti crkve je masovna grobnica sa 21 tijelom od kojih je 17 obezglavljenih – naveo je Zoran Blagojević bivši ratni starješina 4.ozrenske brigade i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju.

U akciji tzv. Armije BiH i odreda El mudžahid, od 10. do 24. septembra 1995. iz doline rijeke Krivaje protjerano je 1.920 srpskih porodica. Kod crkve u Stogu, na mjestu gdje je pronađena masovna grobnica, položeni su vijenci.

Autor:: RTRS