Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci ni 16 mjeseci nakon hapšenja osumnjičenih u akciji kodnog naziva “Skripta” nije podiglo optužnicu protiv Stanislava Despotovića (35) i saučesnika u slučaju kompjuterskih prevara “teških” 660.000 maraka.

Despotović, inače stručnjak za IT, uhapšen je u aprilu prošle godine, zajedno s Draganom P. iz Modriče, Titoslavom D. iz Laktaša i Slavicom D. iz Prijedor.

Iz OJT Banjaluka su odgovorili da se predmet nalazi u završnoj fazi istrage i da se uskoro može očekivati donošenje tužilačke odluke.

Virus

Istragom je utvrđeno da je u dobro osmišljenoj prevari korištena infrastruktura kladionica u Republici Srpskoj preko čijih računa je izvučeno 660.000 maraka novca pomenute kompanije.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Despotović, po struci informatičar i njegovi saučesnici, u periodu od maja do decembra 2020. godine navodno su unijeli maliciozni fajl – virus kojim su stavili pod kontrolu M:telovu aplikaciju “m:go”.

Izvor iz MUP RS otkrio je ranije da je jedan od saslušanih svjedoka do detalja opisao način na koji je Despotović izvršio kompjutersku prevaru.

Despotović i saučesnici su preko ubačenog malicioznog fajla neovlašćeno pristupali “M:telovoj” aplikaciji nakon čega su dopunjavali veći broj pretplatničkih kartica, da bi kroz sistem kladionica isplaćivali keš.

Provizija

Istragom je ustanovljeno da je kompanija “M:tel” oštećena za 660.000 maraka.

Iz iskaza krunskog svjedoka moglo se utvrditi da je iza kompjuterske prevare stajala dobro organizovana međunarodna kriminalna grupa.

– Stanislav je ispričao da su Rumuni provalili u sistem “Mozzart kladionice” i da vrše isplate samo uz ličnu kartu. Despotović je plaćao 15 odsto, pa je tako za iznos od 1.000 maraka podignutih sa računa svjedok za sebe ostavljao 150 maraka. U pitanju su bile klasične “mule”, koje su na taj način bile izložene, dok su organizatori prevare ostajali daleko iza kamera – ispričao je izvor Srpskainfo.

Krunski svjedok je ispričao istražiocima i kako su prve uplate na otvorene račune u kladionicama iznosile oko 500 maraka, te da se kasnije isplaćivalo i 20.000 maraka.

Nakon otkrivanja prevare, u akciji “Skripta” uhapšeni su Despotović i još tri osobe. Samo je Despotoviću bio određen pritvor iz kojeg je ubrzo pušten.

Koverte u “audiju”

Prema navodima krunskog svjedoka, velike sume novca ostavljane su u automobil “audi Q7” crne boje, koji je bio parkiran ispred hotela “Bosna” u Banjaluci.

– Stanislav me je putem aplikacije Signal obavijestio da dođem na parking ispred hotela i lokala, gdje će me čekati “audi Q7” u koji trebam ostaviti kovertu. Kada sam otvorila automobil u autu sam primjetila još koverti. Nakon toga sam sjela u lokal, a zatim sam za jednim od stolova primjetila Despotovića, koji je bio u društvu Afroamerikanca, te dvojice muškaraca u dobi od oko 40-ak godina – ispričao je krunski svjedok.

Izvor iz istrage još ranije je potvrdio da je prvoosumnjičeni prijetio svojim mulama da “mrak jede ljude”, upozoravajući ih da, osim dogovorenog iznosa, ne smiju uzimati novac za sebe.

Izvor: Srpskainfo