Prejadno i presmiješno, to su jedine dvije riječi koje mogu da opišu izjave Jelene Trivić i Branislava Borenovića o nacionalnoj politici Milorada Dodika. Sve što srpski narod podržava, a Dodik radi, PDP pokušava da predstavi kao loše, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić pojašnjavanja da je PDP istrajan u glupostima, kakva je pokušaj da Milorada Dodika predstave “agentom hrvatskih interesa” zato što je uspostavio dobru saradnju sa hrvatskim rukovodstvom u odbrani koncepta konstitutivnih i ravnopravnih naroda u BiH.

“99% Srba u BiH je za očuvanje koncepta dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i apsolutno podržava saradnju sa Hrvatima u tom smislu jer je taj koncept i njihov interes. Jedini Srbi koji to ne razumiju, ili se prave da ne razumiju su u rukovodstvu PDP-a. To je jedina, ali veoma važna tačka saradnje sa hrvatskim rukovodstvom, i to SNSD ne krije nego jasno iznosimo kao svoj politički stav”, ističe Ćosić.

Ćosić podsjeća na slične PDP-ove stavove.

“PDP je mjesecima zamajavao narod kako su zabrinuti da su Rusiji uvedene sankcije, a onda im je ruski ambasador rekao da je Rusija zahvalna za politiku Srpske. Potom godinama pokušavaju da izmisle sukob između predsjednika Vučića i predsjednika Dodika, ali ih život i saradnja demantuju svaki dan”, rekao je Ćosić.

Ćosić zaključuje da postoji jedna zajednička nit koja spaja sve PDP-ove politike.

“Njima uvijek, bez izutetka, smeta sve što je na poziciji izvornog Dejtona, jačeg povezivanja sa Srbijom i Rusijom i saradnje sa drugima koji žele da sačuvaju dejtonski ustav BiH. Istovremeno, glasno ili prećutno su podržali sve i jednu zapadnu inicijativu i njihovi stavovi su uvijek takvi da se poklapaju sa zapadnim ambasadorima. Oćutali su čak i rezoluciju Bundestaga. Dakle, sve onako kako su američke obavještajne službe za njih i napisale: ‘izrazito antiruski’ i ‘spremni na tranziciju vlasti’ ka BiH kakvoj je žele Sarajevo i Zapad”, ističe na kraju Ćosić.

Izvor: ATV