Program ovogodišnjih jubilarnih 50. Književnih susreta na Kozari nastavljen je večeras promocijom djela ” Knjiga sjećanja” u gradskoj čitaonici, a u organizaciji Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije”.

Glavni i odgovorni urednik djela Tanja Tuleković je izjavila da knjiga obuhvata 30 svjedočanstava svjedoka golgote jasenovačke i da su oni uglavnom snimani na području opština Kozarska Dubica i Gradiška.
” Mi smo težili da snimimo stanovnike sa područja koja gravitiraju koncentracionom logoru Jasenovac, a to su sela Donja Gradina , Draksenić i Međeđa jer znamo da je to bio epicentar tih najstravičnijih dešavanja”, izjavila je novinarimaTulekovićeva koja je i direktor Javne ustanove Spomen područja Donja Gradina.
Ona je istakla da je prikupljanje ovih svjedočanstava počelo 2007.godine i to u saradnji sa memorijalnim muzejem iz Vašingtona.

” Sav taj prikupljeni materijal čuva se kako u JU Spomen područje Donja Gradina, tako i u Memorijalnom muzeju u Vašingtonu i dostupni su svim istraživačima. Birali smo reprezentativna svjedočenja jer ne možemo sve da objavimo u jednoj knjizi i ono što želim da naglasim je da smo ovu knjigu preveli na engleski i ruski jezik”, naglasila je Tulekovićeva.
Kustos JU Spomen područje Donja Gradina i član redakcije Mirko Dimić izjavio je da je skupljanje ovakvih sjećanja teško i da je on uspio da prikupi tri sjećanja.
” Doživio sam to nekako malo i lično te sudbine su jako teške, potresne i upravo ta sjećanja preživjelih dobijamo jednu punoću onoga što se dešavalo u periodu 1941-1945.godine prema srpskom narodu u NDH. To su uglavnom lične priče, porodične priče gdje svako od nas pojedinaca kada pročita može da doživi i dobije tu punoću informacija onoga šta se dešavalo”, rekao je Dimić.
Direktor Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije” Gordana Vila istakla je da je ovo jedno istorijski izuzetno značajno djelo.
“Ovo je zapravo knjiga koju promovišemo u okviru konkursa za izbor i promociju djela zavičajnih pisaca koji raspisuje naša biblioteka.Ovo djelo smo odlučili da promoviše baš u okviru jubilarnih 50. Književnih susreta na Kozare jer i ovo je Kozara i pričamo o stradanjima kozaračkog naroda, ovo je oda herojima Kozare i zaista smo htjeli da ova knjiga bude dio obilježavanja”, istakla je Vila.
Književni susreti na Kozari nastavljaju se sutra uveče kada će u Galeriji “Sreten Stojanović” biti promovisana nova izdanja iz edicije ” Ovjenčani” i ” Tragovi” nakog čega će biti održano veče pjesnika zavičajnog kruga.

Izvor: prijedorgrad