Skupština akcionara Rudnika željezne rude “Ljubija” donijela je danas odluke o stavljanju van snage odluka o povećanju osnovnog kapitala i o trećoj emisiji redovnih akcija. Vlada Republike Srpske je na sjednici 29. avgusta zadužila Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da uputi zahtjev Upravnom odboru RŽR “Ljubija” da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara radi poništenja ove dvije odluke koje su prethodno bile usvojene.

Predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR “Ljubija”, Mirko Šašić je nakon usvajanja ovih odluka, podsjetio na nelogičnosti koje su dio ugovora “Arcelor Mittala” i RŽR “Ljubija” iz 2004. godine kojim je osnovano zajedničko preduzeće.

“U taj osnovni ugovor u članu 10. unesena je jedna klauzula da se RŽR “Ljubija” ne smije baviti svojom osnovnom djelatnošću, znači zamrznut rad RŽR “Ljubija”. Drugo, u tom osnovnom ugovoru piše doslovno da u RŽR “Ljubija” može biti zaposleno samo 10 taksativno nabrojanih radnika”, rekao je Šašić.

Direktor RŽR “Ljubija”, Stanko Vujković kaže da se današnjim usvajanjem odluka ništa ne mijenja u ovom preduzeću. “Znate u kakvom smo statusu, mi smo preduzeće koje nema osnovnu djelatnost, mi smo preduzeće koje ima zajedničko preduzeće sa jednim inostranim partnerom gdje su naši odnosi definisani u okviru participacije 49:51 odsto, tako da ćemo mi i dalje po svom planu kao što smo radili do sada”, rekao je Vujković.

Vlada Republike Srpske predložila je da se stave van snage prethodno usvojene odluke o povećanju osnovnog kapitala i o trećoj emisiji redovnih akcija RŽR “Ljubija”, iz razloga što u kratkom vremenskom periodu ne mogu biti izuzete iz vlasništva ovog preduzeća sve parcele i sva imovina koja je od interesa za lokalnu zajednicu. 

Izvor: kozarski