Ovogodišnji jubilarni 50.Književni susreti na Kozari nastavljeni su danas kada je na Mrakovici održan tradicionalni Poetski čas.

Obraćanju pjesnika i njihovim izgovorenim stihovima na legendarnoj Kozari prethodilo je polaganje vijenaca na spomen bistu Skenderu Kulenoviću i na Memorijalnom zidu u okviru spomenika na Mrakovici.
Vremenske prilike nisu dozvolile da se poetski las održi u amfiteatru na otvorenom već u Muzeju Nacionalnog parka Kozara gdje su stihove govorili pored ovogodišnjeg laureata Gojka Đoge i pjesnici Milosav Tešić, Nenad Grujičić, Zdravko Miovčić, Slađana Milenković, Slađana Šimrak i Nemanja Dragaš.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je pozdravljajući goste na Kozari u ime Gradske uprave Prijedor i u ime svih Prijedorčana čestitao laureatu na književnoj nagradi.
” Ovo je najbolji mogući način da završimo prijedorsko ljeto kulture , jer je ovo manifestacija svih nas koji pod Kozarom živimo”, poručio je Kovačević.
Književnik i pjesnik Nenad Grujičić koji je nagradu Skender Kulenović dobio 2005.godine izjavio je novinarima da svaki njegov dolazak u zavičaj ima za njega uzvišenu dimenziju nekako umnoženu sa osjećanjima koja nisu kao osjećanja na nekim drugim mjestima.
” Poezija je jedan jezik nad jezicima i predstavlja najviši oblik književne pismenosti zato je važno da se prema Kozari odnosimo sa najvećom mjerom svoga talenta”, poručio je Grujičić.
Pjesnik Zdravko Miovčić koji je nagradu ” Skender Kulenović” dobio 2018.godine za najbolju knjigu poezije izjavio je novinarima da je ovo manifestacija koja ima dugu tradiciju te da je imao dodatnu čast da ove godine bude član žirija koji je izabrao Gojka Đoga za laureata.
” On je jedan od najvećih živih srpskih pjesnika, čovjeka čije je pero uzdignuto i jedno od najuzdignutijih u vis pera savremene srpske poezije. Mislim da je Gojko zaslužio takvu nagradu i da je takva nagrada u pravim rukama i da je ovo pravi način da nastavimo manifestaciju posvećenu Kozari i Skenderu Kulenoviću”, istakao je Miovčić.
Lauerat 50.Književnih susreta na Kozari Gojko Đogo izjavio je danas na Kozari da je uzbuđen jer je prvi put ovdje i jer dobija jednu nagradu u svojim, kako je rekao, poznim godinama.
” Prvi put sam na Kozari i sa velikim uzbuđenjem sam ovde jer je malo dalje odavde , na Paležu, prvi put pročitana poema Stojanka majka Knežopoljka pre 80 godina, to je jedan od najvećih spevova, nacionalnih i koji je iznedrila buna i srpska kataklizma”, rekao je Đogo.
Stihove ove čuvene poeme Skendera Kulenovića ” Stojanka majka Knežopoljka” govorila je danas prijedorska glumica Tatjana Binjaš Batoz.
Književni susreti na Kozari se završavaju večeras kada će na” Večeri laureata” u Pozorištu Prijedor književniku Gojku Đogi biti uručena ovogodišnja književna nagrada ” Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” .
Organizator Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske , a saorganizatori gradovi Banja Luka i Gradiška i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica , Srbac i Laktaši.

Izvor: prijedorgrad