Prijedorski distrofičari i paraplegičari poručuju da još uvijek ima arhitektonskih barijera koje ih sprečavaju u pojedinim aktivnostima. Apeluju na lokalnu zajednicu i čitavo društvo da se uključi u uklanjanje ovih prepreka.  Iz Gradske uprave Prijedor, kažu da osobe sa invaliditetom uvijek mogu da računaju na njihovu pomoć i podršku u svom projektima pa tako i u uklanjanju arhitektonskih barijera.

Predsjednik Regionalnog udruženja distrofičara Prijedor Dejana Vujnović ističe da su javne ustanove pretežno obezbijedile ulaze za invalide, ali da  problem nastaje nakon što oni uđu u zgrade.

– Unutrašnjost tih ustanova nije riješena, možemo doći do ulaznih vrata, do hola, ali ne možemo se popeti na sprat, nema lifta. U Pozorištu ne možemo odgledati predstavu bez obzira što je omogućen pristup u Pozorište za osobe u kolicima – navodi ona.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Prijedor Biljana Tomić kaže da bi liftovi u poslovnim i stambenim zgradama i u Domu zdravlja olakšali život osoba u invalidskim kolicima, ali i život njihovih roditelja.

– Ja živim na trećem spratu gdje nemate lifta. Moje dijete ima  70 kilograma i vučemo i njega i kolica na sebi. Ako dovedemo pacijenta u Dom zdravlja on ispred Doma zdravlja stoji, dešava se da doktorica ne može sići – kaže Tomićeva.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš ističe da Gradska uprava podržava udruženja paraplegičara i distrofičara i da su im partneri za svaki plan i projekat.

– Što se tiče prijedorskog Pozorišta, Grad će u nekom doglednom periodu to razmotriti i vidjeti mogućnosti kako i na koji način bi to moglo da se riješi. Tamo gdje god se moglo, a što je bilo do Grada, gdje se mogla uraditi rampa ili bilo šta drugo da se ovim ljudima olakša život. Grad je svakako učestvovao u tome – rekla je Dodoševa.

Izvor: kozarski