Gorica Dodik, osnivač projekta “Srpska kuća”, istakla je da je zadovoljna i ponosna rezultatima ove akcije, zahvaljujući kojoj će treća kuća uskoro biti useljena.

“Smatram da smo stasali za fondaciju ‘Srpska kuća’. Sa ponosom ću to osnovati i nastaviti sa radom. Humanitarni rad oplemenjuje i ja kao majka četvoro djece imam želju, a i potrebu da nastavim sa projektom ‘Srpska kuća’”, ističe ona portal Zajednice srpskih klubova u Beču.

Dosadašnjim rezultatima je, naglašava, zadovoljna i ponosna u isto vrijeme, jer nije jednostavno u ovim izazovnim vremenima animirati zajednicu da pomogne.

“Nije ni jednostavno preuzeti odgovornost za realizaciju, jer rukovodite procesom koji zahtijeva mobilnost donatora, izvođača radova, kao i pažnju javnosti, a ne mislim samo na medije. Dvije kuće su završene, treća će takođe uskoro biti useljena, a nije prošlo godinu dana od pokretanja akcije”, kaže Gorica Dodik.

To su im ističe, bile nepoznane porodice, s obzirom da je Centar za socijalni rad vršio kategorizaciju tih porodica odnosno predložio one koje će biti obuhvaćene za početak.

“Vremenom smo postali bliski i sa radošću odem da ih obiđem, sa željom da pratim dinamiku radova, ali i da vidim koliko su oni srećni”, ističe Gorica Dodik.

Motiv ovog projekta jeste da se konkretno pomogne porodicama kojima samo to nedostaje da budu kompletno srećni.

“Napravili smo im kuće u kojima će oni napraviti dom. Ciljevi projekta su promocija pronatalitetne politike, promocija roditeljstva koji je najveći blagoslov i najvažniji posao u životu, podizanje svijesti o važnosti rađanja djece kao budućnosti Republike Srpske, smanjenje siromaštva među višečlanim porodicama kroz izgradnju stambenih jedinica”, ističe naša sagovornica.

Na ovaj način, kako dodaje, poslata je jasna poruku drugim opštinama i gradovima da se uključe u ovaj projekat, da slijede ovaj primjer.

“Postigli smo mnogo, sagradili smo i opremili te kuće i ta energija i ti osmjesi nas vode dalje ka nekim novim lokacijama i nekim novim osmjesima”, navela je Gorica Dodik.

Podsjeća da su animirali sugrađane da se uključe u akciju i organizovali par masovnih aktivnosti, a to su “Igre bez granica u Laktašima”, gdje je više od 300 mališana vrtićke i školske dobi uživalo u igrama.

Takođe su organizovali ”Dane Srpske kuće u Laktašima”, tri dana su ugostili Dječije pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske i „Cineplax palas“, gdje je prihod od predstava i projekcije crtanog filma išao u humanitarne svrhe za ovaj projekat.

Na društvenim mrežama humani ljudi mogu pogledati instrukcije za plaćanje kako kod nas, tako i u inostranstvu, te doprinijeti ovom humanom gestu, kako bi još brojne porodice dobile krov nad glavom.

Projekat „Srpska kuća“ podržala je i Alternativna televizija.

Izvor: Agencije/ATV