U Rakelićima kod Prijedora obilježena je 30. godišnjica formiranja 4. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade koja je imala značajnu ulogu u odbrani zapadno-krajiških opština i u formiranju granica Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da treba njegovati sjećanje na borce koji su dali svoje živote kako bi srpski narod na ovim prostorima osigurao slobodu i da oni koji su stvarali Republiku Srpsku imaju najviše prava da brinu za nju.

Borci 4. bataljona 43. motorizovane brigade na svom ratnom putu prošli su brojna ratišta, počev od Slavonije, pa preko čitave Republike Srpske, gdje god su se, kažu, branile srpske granice. Ističu da su dobrim dijelom bili udarna jedinica, zbog čega im je ratni put bio dug i težak.

Pripadnik Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Milenko Malić rekao je da ova brigada bila na brojnim ratištima, počevši od Slavonije, čitave BiH, sadašnje Republike Srpske, gdje je u dobrom dijelu bila i udarna jedinica.

Kroz ovu jedinicu prošlo je 2.125 boraca. U borbenim dejstavima, bataljon je izgubio 37 boraca, a 163 su ranjena.

– Kao učesnik odbrambeno otadžbinskog rata, doduše pripadnik 5.Kozarske brigade, smatram da je veoma važno njegovati i uspomenu na sve ove poginule borce – istakao je Dragoslav Kabić poslanik NSRS.

Obilježavanju tri decenije od formiranja ove jedinice prisustvovao je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Poručio je da su borci dali doprinos naporima da srpski narod osigura svoju slobodu na ovim prostorima i da za to žrtvovali svoje živote. Zbog toga, kaže, nikad ne smijemo zaboraviti njihova stradanja.

– Јuče sam bio sa komandnom strukturom čitavog majevičkog okruga, Semberija, Majevica. Ljudi koji su komandovali jedinicama u našem oslobodilačkom ratu i oni su veoma zainteresovani za sudbinu Republike Srpske – kaže Dodik.

Zajedničke borbene aktivnosti sa 4. bataljonom u odbrani zapadnih granica Srpske, imali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kod Crkve Svete Trojice u Rakelićim služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-ploču posvećenu poginulim borcima.

Autor: RTRS