V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac učestvovao je sinoć na panel-diskusiji “Održivi razvoj i cirkularna ekonomija” gdje je govorio o značaju IRBRS u podršci privredi i stanovništvu Republike Srpske.

Panel-diskusija dio je 12. Dunavskog biznis foruma koji se juče i danas održava u Novom Sadu.

Tokom diskusije, na kojoj su učestvovali i drugi predstavnici javnog i privatnog sektora u regionu, kao i predstavnici naučne zajednice, Vrhovac je govorio o značaju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u podršci malom i srednjem preduzetništvu, povećanju zaposlenosti u Republici Srpskoj, ravnomjernom regionalnom razvoju, podršci novim investicijama, zaštiti životne sredine i efikasnom korištenju prirodnih i drugih raspoloživih resursa.

Kako bi što realnije bila sagledana stvarna uloga i značaj Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Vrhovac je naglasio da je našim kreditima podržano preko 50.000 postojećih i novih radnih mjesta, što je oko 1/5 ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj.

– Omogućeno je rješavanje stambenog pitanja za oko 13.800 korisnika i članova njihovih porodica iz kategorija socijalnih grupa od posebnog interesa u značaja za Republiku Srpsku, poput mladih i mladih bračnih parova, višečlanih porodica, samohranih roditelja i slično – podsjetio je Vrhovac.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske do sada je plasirala gotovo tri milijarde KM. Od toga na kreditnoj osnovi dvije, tri milijarde, te nešto više od 630 miliona KM kroz ulaganja u hartije od vrijednosti na domaćem tržištu kapitala.

Vrhovac je objasnio da je oko 70 odsto naših kredita odobreno privredi po izuzetno povoljnim uslovima koji uključuju niže kamatne stope, duže rokove otplata (do 12 godina) i duže grejs periode (do 24 mjeseca) u poređenju sa onim koje nude komercijalne banke na tržištu.

– Gotovo 640 miliona KM plasirno je u prerađivački sektor, kao značajnu okosnicu privrednog rasta i razvoja u Republici Srpskoj, koji čini oko 45 odsto našeg BDP. Za projekte u području poljoprivrede izdvojeno je oko 220 miliona KM, čime smo omogućili dodatno jačanje ovog privrednog područja i održavanje njegovog relativnog ekonomskog značaja na nivou od 7,6 odsto BDP – rekao je Vrhovac.

Ustupljena fotografija

Ustupljena fotografija

Takođe, bilo je riječi i o kreditnim linijama za finansiranje uvođenja novih tehnologija, po izuzetno povoljnim uslovima, čime se dodatno stimuliše i podržava privreda Republike Srpske i podiže konkurentnost, u skladu sa zahtjevima cirkularne ekonomije, što je navedeno i kao jedan od prioriteta za razvoj privrede u zaključcima panela.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac dobitnik je prestižnog priznanja “Lider održivog razvoja”, koje će mu biti uručeno večeras na centralnoj svečanosti 12. Dunavskog biznis foruma.

U obrazloženju odluke žirija o dodjeli nagrade navodi se da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, pod rukovodstvom Dražena Vrhovca, prepoznata kao respektabilan činilac održivog razvoja i konkurentnosti u regionu.

Ovogodišnji Dunavski biznis forum okupio je eminentne stručnjake, predstavnike privrede, diplomatije, politike, nauke, kulture i medija iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije, koji će kroz 12 panela sagledati stanje, razmijeniti iskustva i ponuditi nova rješenja u oblasti ekonomije i razvoja biznisa.

Centralna svečanost i zatvaranje Foruma planirano je za večeras.

Izvor: RTRS/prijedor24h