Stres, nedostatak sna i ishrana su glavni faktori koji povećavaju nivo šećera u krvi. Neke dodatke jelima biste naročito trebali izbjegavati kako biste spriječili ovaj zdravstveni problem.

Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu sadržavati veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno uvijek pročitati sastav. Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte ga kupovati – rekla je nutricionistkinja Laura Burak za magazin Eat This, Not That.

Dakle, dodatke jelima koje biste trebali izbjegavati su:

Kečap

– Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze – objasnila je Burak.

Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do pretilosti, otpornosti na inzulin i dijabetesa.

– Dakle, pripazite na izvore šećera i obavezno provjerite koliko grama šećera je u kečapu kojeg planirate kupiti – dodala je.

Senf

Obratite pažnju jer proizvođači često stavljaju šećer u senf kako bi poboljšali njegov ukus. U posljednje vrijeme šećer sa senfom postaje sve popularniji, ali ni on nije naročito dobar za zdravlje.

– Može vam se učiniti da je senf s medom zdraviji, ali je to daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ za dodavanje još veće količine šećera u proizvod – ispričala je.

Prelivi za salatu

Sve vrste preliva za salatu koje možete pronaći u supermarketima su nezdrave jer umanjuje nutritivnu vrijednost zdravog obroka. Nutricionistkinja smatra da je najbolja opcija da sami napravite preliv jer ćete samo tako biti sigurni da nema velike količine šećera.

Terijaki sos

Pored šećera, ovaj sos sadrži i aditive poput kukuruznog škroba i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, koji, naravno, negativno utiču na nivo šećera u krvi, prenosi Kliks.

Izvor: Srpskainfo