Okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora, a ne prema zidu kao što je do sada bio slučaj, pečaćenje i potpisivanje svakog glasačkog listića, pomoć prilikom glasanja slijepim i nepismenim uz potvrdu, novine su na predstojećim izborima koje će doprinijeti da budu pošteniji i pravičniji.

Ocjena je to izbornih službenika ali i nevladinih organizacija koje prate izbore.

Ono što je konstanta jeste da birač prilikom glasanja na uvid mora pokazati neki od identifikacionih dokumenata: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Izborni dan, trenutak kada glasač ostvaruje svoje biračko pravo smatra se vrhuncem demokratije.

Izborni proces nije savršen i iznova se unapređuje, prvi put od kada se provode izbori u dejtonskoj BiH građani Srpske po dolasku na biračko mjesto dobiće glasačke listiće sa pečatom i potpisom ovlašetnog člana biračkog odbora.

To nije jedina novina na opštim izborima 2022. Otvor glasačke kabine biće pozicioniran tako da glasač leđima bude okrenut prema biračkom odboru i posmatračima. Udaljenost od dva metra garantuje tajnost glasanja, a biračkom odboru da uoče bilo kakav pokušaj glasača da zlopotrijebi izborni proces.

Okretanjem kabine od zida ka biračkom odboru i posmatračima praktično će onemogućiti tzv. bugarski voz, kada lice po nagovoru stranaka unese ispunjen glasački listić, a iznese prazan.

Na glasačkom mjestu nije dozvoljeno snimanje, vađenje iz džepova bilo čega. Na stolu će svaki birač imati olovku kojom će zaokruživati svoje preferencije.

Јedna od novina jeste pomoć drugog lica nepismenim i slijepim osobama prilikom glasanja, uz dokaz. Za nepismene to je identifikacioni dokument u kome je već upisano XXX na mjestu potpisa, dok slijepi i fizički nesposobni dostavljaju potvrdu od nadležne institucije. Ako je riječ o osoba sa invaliditetom, može se iznijeti sto i kabina kako bi glasala napolju.

Autor: RTRS