Dragan B. iz Laktaša osuđen za obljubu tri maloljetne sestre

Okružni sud u Banjaluci, nakon ponovljenog suđenja, osudio je Dragana B. (25) iz Laktaša na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog obljube tri djevojčice mlađe od 15 godina.

Radi se o jednom od najšokantnijih slučajeva pedofilije ikada otkrivenih u Bosni i Hercegovini. Žrtve pedofila su bile tri sestre (rođene 2005., 2007. i 2008. godine), a osuđeni je bio u ljubavnoj vezi s njihovom majkom M.J. (41). I protiv nje vođen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s ljubavnikom.

Presudom Dragan B. je oglašen krivim za tri krivična djela obljube sa djetetom mlađim od 15 godina, te za zadovoljenje polnih strasti pred djetetom. Izricanje presude kao i suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog osjetljivosti predmeta i zaštite žrtava.

Prema optužnici Dragan B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava i odsustvu oca djece svaki dan je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine. Kako se navodi u optužnici, Dragan B. je više puta imao seksualne odnose sa djevojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući, a ponekad čak i u vrijeme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji.

Sudski proces je u dva navrata ponovljen. Dragan B. je prvobitno bio osuđen na 19 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske.

Tada se kao žrtva seksualnog zlostavljanja pominjala četvrta, najmlađa sestra, koja je 2013. godište. Po ukidanju presude tužilaštvo je odustalo od gonjenja Dragana B. za tu žrtvu, a razlog je bio to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.

Nakon ponovljenog suđenja Dragan B. je osuđen na 17 godina zatvora, ali je i tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS. Razlog je bio nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje. To se, prije svega, odnosilo na razliku u zrelosti između žrtava i optuženog, za koga je vještačenjem utvrđeno da ima veoma nizak koeficijent inteligencije – ravan djetetu.

Izvor: UNA