Republika Srpska je pokazala da je zrelo demokratsko društvo, bez obzira što je bilo onih koji su željeli ekscese, ali građani Srpske zajedno sa svojim institucijama izašli su kao pobjednici u izbornoj noći, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Istakao je da je SNSD apsolutni pobjednik izbora.

– Dvije najvažnije funkcije su ispred naše stranke, a ubjedljivo smo dobili najviše glasova i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odnosno Predstavnički dom PS BiH. Na izbore se izlazi da se pobjedi i SNSD je pobijedio na sve četiri nivoa. SNSD će imati više poslanika u NSRS nego cijela opozicija zajedno, a isti scenario će biti i u zajedničkim institucijama – izjavio je Kovačević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Istakao je da je PDP neozbiljna stranka.

– Pokušali su da naprave haos u utrci za predsjednika Republike Srpske, ali nisu uspjeli u tome – izjavio je Kovačević.

Istakao je da je neodgovorno da neko proglasi pobjedu, a da nema niti jedan argument na svojoj strani.

– Nažalost to se ponavlja iz izbornog ciklusa u ciklus. Potpuno neodgovorno, rekao bih i sramno ponašanje. Poslije ovoga Јelena Trivić i Branislav Borenović izgubili su svaku vrstu političkog kredibiliteta. Zamislite da smo mi brojali učionicu po učionicu, pa cijelu noć bi saopštavali rezultate. Opoziciji se ne sviđaju rezultati u Doboju. I nama se ne sviđaju u Prnjavoru, gdje imamo gradonačelnika, ali Milorad Dodik je dobio 150 manje glasova od Trivićeve. Iako smo pobijedili u preostala tri nivoa, ali to je volja građana i i mi to poštujemo – naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da SNSD neće imati manje od 30 poslanika u NSRS.

– Druga najveća stranka neće preći 12, i to vam govori o snazi SNSD-a. Zajedno sa koalicionim partnerima formiraćemo Vladu – rekao je Kovačević.

Komentarisao je i izbore za Predstavnički dom PS BiH.

– U sve tri izborne jedinice, od tri mandata SNSD je dobio dva, kada su u pitanju zajedničke institucije. Nastavljamo dalje u zajedničkim institucijama sa vraćanjem nadležnosti u Republiku Srpsku. Vremena su turbulentna i nestabilna, i pritisci se pojačavaju, i potrebno nam je jedinstvo kako bi bili jači i lakše se odbranili. Ponudićemo jednu širu koaliciju i opoziciju, izuzev onima kojni su u izbornoj noći bili neozbiljni i izgubili svaki kredibilitet da nas predstavljaju – zaključio je Kovačević.

Autor: RTRS