Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da su opšti izbori bili fer i pošteni i da u odnosu na Јelenu Trivić iz PDP-a u 96 odsto prebroajnih glasova ima prednost u izboru za predsjednika Republike Srpske od 28.000 do 30.000 glasova, što ništa ne može promijeniti.

– Pobjednici smo izbora, a koalicija je dokazala da vodi ispravnu politiku. Ovo je koalicija koja će činiti Vladu Republike Srpske i skupštinsku većinu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije.

Dodik je naveo da je SNSD u izbornoj noći saopštavao samo podatke sa potpisanih zapisnika.

– Tamo gdje nije bilo potpisa nismo ni unosili podatke kako bi bili sigurni u ono što saopštavamo javnosti. Na nivou BiH moramo ostati zajedno i moramo biti jedna strana u dogovoru sa muslimanima i Hrvatima – naglasio je Dodik i dodao da je koalicija spremna za razgovore i sa drugima partijama van ovog saveza, ali da to mora da bude dogovor svih.

On je istakao da je opozicija izgubila značajan dio političkog kredibiliteta ponašanjem u izbornoj noći.

– Niko od nas nije išao u izbornoj noći u komisije da bi vršio pritisak. Nismo htjeli da dodatno komplikujemo situaciju. Veoma je važno da svi poštuju zakon i sve što se odnosi na eventualno novo brojanje glasova. Ono što se odnosi na nevažaće listiće, a njih je 14.000, ne može da ugrozi izborni rezultat – rekao je Dodik i ocijenio da je najbolje sačekati zvanične izborne podatke.

Dodik kaže da je poništenje izbora nerealan zahtjev od kojeg treba odustati.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stabilna, da nema razloga za zabrinutost, te da su odnosi Srpske i Srbije dobri, kao i da je bila korektna uloga Srbije u izbornom procesu.

Odgovarajući na pitanje ko mu je čestitao pobjedu, Dodik je rekao da je razgovarao sa najmanje deset predsjednika država i vlada, među kojima je premijer Mađarske Viktor Orban, sa kojim će se, kako je najavio, sastati naredne sedmice u Budimpešti.

Dodik je rekao je da se čuo i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da će on čestitati nakon objavljivanja zvaničnih podataka, te da o ovome ne treba spekulisati.

Autor: RTRS