Od samog početka je bilo jasno da opozicija u Republici Srpskoj neće priznati rezultate izbora te da, očigledno, postoji plan da se izazove haos u Republici Srpskoj odmah, pa možda i u izbornoj noći, 2.oktobra. Nije im to pošlo sa rukom, jer su razlike u rezultatima bile toliko očigledne u korist kandidata SNDS-a. Stoga je pokušaj Branislava Borenovića i Jelene Trivić da proglase pobjedu i proslave je na glavnom banjalučkom trgu, u trenutku kad nije prebrojana ni trećina glasova za predsjednika Republike Srpske, ispao više nego tragikomičan, o čemu se pronio glas i u regionu. Sve ovo što se dešavalo dva dana, nakon 2.oktobra, liči na dobro osmišljen, već viđen plan, u kojem su lideri opozicije samo marionete, kojima treba da se izazove haos u Republici Srpskoj.

UKRAJINSKI SCENARIO U BANJALUCU!?

Drugi dan nakon izbora u Srpskoj sve je već počelo da podsjeća na događaje na Trgu Majdan u Kijevu u Ukrajini 2014. godine, kada je, nakon protesta opozicije, uz pomoć stranaca, na vlast došla prozapadna vlada.

Na proteste u Srpskoj pozvali su, 4.oktobra, izborni gubitnici iz SDS-a I PDP-a, a 6.oktobar je određen kao datum okupljanja u Banjaluci.

Prethodno je javnost Srpske ostala zgrožena proslavom “pobjede” na Trgu Krajine.

Akteri dobro znana lica od ranije.

Jelena Trivić i Branislav Borenović, kandidatkinja i kompenzaš, kako ih narod proziva.

Ista ekipa, koja je prije četiri godine na istom Trgu Krajine proglasila izbornu krađu i zaklela se da ne ulazi u Skupštinu Srpsku, pa odmah pogazila datu riječ.

Bosanska Julija Timošenko, kojoj su strane službe dodijelile ulogu žrtve i Jovanke Orleanke, sada je spremna da zapali plamen u glavnom gradu Srpske.

Da se pokrene revolucija, čiji je samo jedan cilj:”Republika Srpska nije sposobna za demokratiju i potrebne su mirovne snage da uvedu mir na ulici”.

ZAPADNA INTERVENCIJA I RUŠENJE DEMOKRATSKE VLASTI

U narednim danima slijedi pokušaj ukrajinskog scenarija u Banjaluci, po planu koji je proveden na majdanskom trgu.

Uslijediće prvo dramatične konferencije za novinare predstavnika opozicije, na kojima će iznositi najbrutanije optužbe, zatim će biti organizovane protesne šetnje, pa paljenje guma i kampovanje na Trgu Krajine.

Na kraju, nije isključen ni napad na institucije.

Šta je cilj?

Zapadna intervencija i rušenje demokratskih institucija u Srpskoj.

DEMOLIRALI BI I PALILI BANJALUKU

Pojedini visoki funkcioneri SDS-a čak su otvoreno zagovarali peti oktobar, sukob Srba, paljenje Banjaluke kao onomad Beograda, iako situacija nije ni približno slična.

Ljubiša Petrović , gradonačelnik Bijeljine i prvi čovjek SDS-a u tom gradu, vjerovatno revolitiran što je stvarni gubitnik izbora, jer je uludo očekivao da u Bijeljini SDS odnese ubjedljivu pobjedu, a SNSD nestane u tom gradu, odlučio se, po nalogu, reklo bi se, svog mentora Vlade Trišića i BN televizije, ali i još nekih „organa odlučivanja“ izvan zemlje, da poziva na revoluciju u Banjaluci i kako ga on nazva 6.oktobar, aludirajući na ono što se u Beogradu dešavalo petog oktobra.

To praktično znači da nije plan da opozicija svim demokratskim sredstvima pokuša da dokaže da su, ako su, izbori ili dio izbora, navodno, pokradeni već je jasan scenario nasilno rušenje demokratski izabrane vlasti u Republici Srpskoj.

Na sličan način reaguju i drugi veliki gubitnici izbora, poput SDS-a u Banjaluci, odnosno Aleksandar Petković, odbornik ove partije u Skupštini grada Banjaluka ili Saša Lazić Medo, takođe odbornik opozicije u Skupštini grada.

BROJANJE GLASOVA

Prije svega, javnost mora da zna da se nakon zatvaranja birališta prvo broje glasački listići za člana Predsjedništva BiH i taj posao se završi relativno brzo, zbog manjeg broja kandidata pa su se već do 21.30 bili poznati rezultati i vidjela se ogomna razlika u broju glasova kandidata SDS i SNSD-a.

Nakon toga ide dosta komplikovani proces brojanja listića za Parlament BiH.

Radi se mnogo više listi, kandidata i partija i gotovo je nemoguće sve izbrojati do trenutka kada Jelena Trivić i Branislav Borenović odlučuju da proglase pobjedu u trci za predsjednika Republike Srpske, iako je brojanje listića tek bilo počelo i to na manjim biračkim mjestima.

Očigledno su posmatrači i članovi biračkih odbora opozicije imali instrukcije da javljaju paušalne podatke na osnovu vizuenog pregleda listića i na samom početku procesa brojanja za predsjednika Republike Srpske.

PROPAO PRVI POKUŠAJ

Računali su u PDP-u da na velikim biračkim mjestima u Banjaluci sigurno pobjeđuju i na osnovu trenda, ne većeg od 15 odsto, kažu izvori Faktora iz PDP-a, donesu odluku da proglase pobjedu.

Prije konferencije za novinare Jelena Trivić je obavila i nekoliko telefonskih poziva te, očigledno, jasno dobila instrukcije da proglase pobjedu, iako je za to bilo prerano i nije se, u tom trenutku, još znalo ništa.

Kad su vidjeli da to nije dovoljno, a po nastavku plana B, odlučuju da pozovu narod na slavlje u centar Banjaluke.

Međutim sa tridesetak pristalica i više novinara nego građana, sa Trga Krajine se vraćaju „pokisli“, jer se narod nije odazvao i nije izašao na ulice.

Na kraju je na Trg izašlo 30 ljudi, koji su bili u izbornom štabu.

Takav poraz teško je ko mogao preživjeti, u vrijeme kada su pokušali predstaviti veliku pobjedu.

GLAS RAZUMA KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO

Zvuči tagikomično, ali je glas razuma te noći bio Draško Stanivuković.

Pojavio se na konferenciji za novinare, na kojoj se tvrdilo da je Jelena Trivić pobjedila, a zatim nestao.

O njegovoj neverbalnoj komunikaciji sve je već rečeno.

Objasnio je nakon dva dana da je odluka Trivićke I Borenovića u izbornoj noći bila preduhitrena, brzopleta i nepromišljena.

On se sa tim ponašanjem Jelene Trivić i Branislava Borenovića nije složio.

Poslao je možda i ključnu poruku svojim saborcima, a to je – koliko zapisnika nije potpisano od strane opozicije i to je osnov da se traži ponovno brojanje glasova, ali samo tamo gdje su uočene nepraviilnosti.

ŠTA JE SA ZAPISNICIMA?

Upravo je to ključ cijele priče.

Na glasačkom mjestu svi članovi biračkog odbora, u noći brojanja glasova, potvrđuju da je sve bilo u redu.

Svaki birački odbor imao je najmanje jednog člana opozicije, a u većini slučajeva i više njih.

Lideri opozicije već tri dana nesaopštavaju koliko je njihovih članova odobra odbilo da potpiše zapisnike i time dovede u pitanje regularnost brojanja glasova. Malo njih.

Time su potvrdili da je sve billo regularno.

I u tome je poenta na koju je ukazao Draško Stanivuković. Kako možete tražiti poništenje izbora ako ste rekli u noći izbora da je sve proteklo normalno.

Na to sve i međunarodne organizacije, poput OEBS-a su rekle da je izbroni dan prošao relativno mirno i u fer glasačkom procesu.

Bilo je naravno pojedinačnih slučajeva i manjih incidenata, koji se moraju preispitati i evetualno sankcionisati, ali bilo je i puno lažnih pokušaha i spinovanja infomacija, poput one da je pretučen posmatrač OEBS-a u Doboju ili lažno fingiranje odlaska posmatrača iz Zvornika Liste za pravdu i red pa je Nebojša Vukanović sve zaustavio i izbacio čovjeka koji mu je bio najvažnika karika u tom gradu.

Kad sve to nije urodilo plodom sada se ide proteste, opet se generalizuju stvari i iznose problemi na pojedinačnim biračkim mjestima i to se prije svega od BN televizije.

Lideri opozicije i sami izgledaju kao da ne vejruju u ono što tvrde.

Ostaće upamćeno i da je Milan Radović kao glavni argument da su izbori pokradeni navodio i to da njihovom članu biračkog odbora nije dozvoljeno da fotografiše zapisnik sa biračkog mjesta?!

ZAPADNE MARIONETE

Očigledno su mentori opozicije odlučili da više nemaju strepljenja da čekaju da Milorad Dodik izgubi podršku naroda, već da se mora srušiti po svaku cijenu.

Protesti su samo korak ka tom cilju. Jelena Trivić je samo marioneta, a lideri opozicije instruisani po znamo čijem nalogu.

CIFRE SU JASNE

Nakon izbornog debakla prvi se povukao SDS-ov kandidat Mirko Šarović, jer je izgubio za oko 100.000 glasova od Željke Cvijanović.

Dodik sa nešto manjom razlikom pobjeđuje Juliju Timošenko. SNSD ima 182 hiljada glasova, PDP I SDS zajedno oko 130 hiljada i kome onda nije jasno šta su građani rekli?

Prije dvije godine pobijedio je Draško Stanivuković u utrci za gradonačelnika Banjaluke i niko tada nije pitao zašto on nije pokraden.

Zato što je imao dosta više glasova od Igora Radojičića.

STARI PLAN, ISTI IGRAČI

Sve je od početaka ličilo na sinhronizovanu akciju i pasivni posmatrač ne može se oteti utisku da je i prije izbora bio plan srušiti Milorada Dodika, ako ne na izborima, a znalo se da to neće poći za rukom ovom opoziciji, onda se moralo pribjeći novim potezima.

Odmah u izbornoj noći izaći u javnost sa stavom da se ne priznaju rezultati glasanja, pozvati narod na ulicu i iznositi tvrdnje da su izbori pokradeni.

Izvor: faktormagazin.ba