Veliki protestni skup koji je opozicija prekjuče održala u Banjaluci, kao i najava novog u nedjelju, trebalo bi da doprinese tome da se konačno istjeraju na čistac sve nepravilnosti i krađe koje su obilježile protekle izbore.

Međutim, prema ocjeni analitičara, male su šanse da će protesti, čak i ako se oni narednih dana nastave, dovesti do promjene izbornog rezultata.

Iako za razliku od nekih prethodnih izbornih ciklusa, kad je opozicija takođe negodovala tvrdeći da je pokradena, opozicioni lideri ovog puta djeluju mnogo odlučnije, poručujući da će ići “do kraja”, dobri poznavaoci ovdašnjih političkih prilika nisu ubijeđeni da će od toga biti mnogo vajde.

Legitimno

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo kaže da su protesti potpuno legitiman način političke borbe, ali da oni, prema njegovim riječima, ni na koji način ne bi smjeli da se koriste kao sredstvo pritiska na nadležne institucije.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Protest opozicije prije svega treba da ukaže na negativne tendencije koje su se dešavale na proteklim izborima. Opozicionari sumnjaju da je izvršena izborna krađa i protesti su svakako legitimni. Međutim, oni ne bi smjeli da budu korišteni kao sredstvo pritiska na CIK ili druge nadležne institucije u obavljanju njihovih aktivnosti i provjere toga da li je izvršena izborna krađa – ističe Bubonjić.

On predviđa da će se protesti nastaviti sve dok se, kako kaže, ne utvrdi istina.

– Institucije, s druge strane, ne bi smjele da podležu pritiscima bilo koga. Ni opozicije, a posebno ne vlasti. Na žalost, ovdje su političke stranke maksimalno infiltrirane u sve institucije, bez obzira na to što bi one nominalno trebalo da budu nezavisne – kaže Bubonjić.

Strani uticaj