Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić ocijenio je da iza odluke Centralne izborne komisije BiH da se ponovi brojanje glasova za funkciju predsjednika Republike Srpske stoji namjera da se pojačaju antagonizmi i zakomplikuje situacija u Srpskoj.

Mučibabić je istakao da je nedopustivo da je CIK prenebregnuo elemente konačnog rezultata izbora i dao šansu prigovoru opozicije da se ponovi brojanje glasova.

– Ako su izbori provjera volje građana, onda se ta volja provjerava ako neko ima relevantne dokaze da nije nešto bilo u redu. Međutim, provjeravati volju prije konačnih rezultata samo po sebi je indikativno. U prirodi te indikativnosti vidim instituciju CIK-a koji pokušava da vruć krompir sa Federacije BiH prebaci na Republiku Srpsku i da se tu antagonizuju odnosi – rekao je Mučibabić za Srnu.

On je ukazao da je način na koji se ponaša opozicija u Republici Srpskoj više nego indikativna.

– Proglasiti pobjedu u noći, neposredno nakon izbora, dovesti muziku, trubače, i sutra ujutro reći da su izbori pokredeni. Nije to logično. Pa šta si slavio onda? Onda si slavio pokradene izbore! – rekao je Mučibabić.

Iz nelogičnog ponašanja CIK-a i opozicije, kako ocjenjuje Mučibabić, proizilazi da je nekom trebalo da napravi atmosferu konfliktnog odnosa u Republici Srpskoj, a opozicija je postala džoker za tu realizaciju.

– To su školski primjeri obojenih ili žutih revolucija. Pravi se problem tamo gdje ga nema, a onda usput izmišljati dodatne razloge – rekao je Mučibabić.

On je rekao da neće ulaziti u to kakav je konačan rezultat izbora za predsjednika Republike Srpske, ali da je ishod na osnovu onog što je poznato do sada veoma predvidljiv.

Mučibabić je ukazao da u osvrtu na protekle izbore ne treba zanemariti ni dešavanja u FBiH i činjenicu da se deset-jedanaest stranaka okupilo oko ideje takozvane građanske BiH, koja zagovara princip “jedan čovjek-jedan glas” što temeljno urušava BiH.

– Neće ljudi da shvate. Pod pojmom BiH se može razumijeti samo ona dejtonska BiH. Ona je zasnovana na temeljnom principu konstitutivnosti i ravnopravnosti dva entiteta. Ako ti dovedeš u pitanje jedan od ta dva suštinska elementa, ti si sistem učinio fluidnim i podložnim promjenama – zaključio je Mučibabić.

Centralna izborna komisija BiH je juče, na hitnoj sjednici u Sarajevu, izdala naredbu da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS