Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije nije se sastao sa Kristijanom Šmitom tokom njegove posjete Beogradu, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve.

saopštenju se navodi da se ni patrijarh srpski Porfirije, ni Crkva u cjelini, ne miješaju u izborni i postizborni proces, bilo gdje i bilo kada, pa tako ni u Republici Srpskoj ili u BiH.

– Poglavar SPC patrijarh Porfirije, kao duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba, bez obzira na to gdje žive ili koju političku ili ideološku opciju zastupaju, moli se za slogu, razumijevanje i napredak čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj, bez obzira na izborne rezultate. U ovim turbulentnim vremenima, patrijarh se naročito moli za miran suživot i saradnju svih naroda u BiH – ističe se u saopštenju.

Iz Informatiivne službe SPC navode da na internetskoj prezentaciji beogradskog lista “Danas” kao najvažnija, prva i naslovna vijest stoji potpuno lažni, izmišljeni tekst o tome da se patrijarh Porfirije u Patrijaršijskom dvoru sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njemačkim političarem Kristijanom Šmitom.

– Ni kabinet patrijarha srpskog, na koji se kao izvor informacija svog potpuno lažnog i izmišljenog teksta “Danas” poziva, ni bilo ko iz Srpske patrijaršije nema potrebu da komentariše ili da demantuje bilo koji tekst o Crkvi iz ovih novina, jer bi to bio svakodnevni posao, da nas u “Danasu” bolje razumiju ful tajm džob – dodaje se u saopštenju.

Iz SPC ističu da “Danas” gotovo po pravilu gradi svoje priče o Crkvi na osnovu poluistina, a nerijetko i na potpunim neistinama, kao što je to slučaj sa ovim tekstom i da oni znaju zašto.

– Ipak, radi vjernog naroda, pogotovo u Republici Srpskoj i BiH, gdje ovakvi izmišljeni i lažni tekstovi u narodu izazivaju zabunu i nepovjerenje prema Crkvi i patrijarhu Porfiriju, dužni smo da kažemo da nikakav sastanak ove vrste nije održan, ni planiran, niti se patrijarh u bilo kojoj varijanti sastao sa Šmitom tokom njegove posjete Beogradu ovih dana – naglašava se u saopštenju.

IZ SPC napominju da je njemački političar u četvrtak, 20. oktobra, posjetio Hram Svetog Save, o čemu je javnost obaviještena putem sajta Hrama.

– Vijest o tome prenijeli su gotovo svi beogradski mediji, osim “Danas” i to je sve – dodaje se u saopštenju.

Autor: SRNA/Srpskainfo