Istoričar Aleksandar Raković izjavio je za Srnu da se najavljeni narodni miting u Banjaluci, u utorak 25. oktobra mora desiti da bi se ponovo čuo glas naroda Republike Srpske nakon nečuvene sramote koju je Srpskoj u izbornom procesu nanijela opozicija.

– Glas naroda je glas Boga. Dakle, narod je glasao, izglasao je Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske. To je osporeno i sada narod mora javnom manifestacijom da pokaže kakve su činjenice i kakvo je raspoloženje – rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, taj miting mora da bude veličanstven i masovan.

– Kada se već SNSD opredijelio da održi taj miting, on mora da bude veličanstven sa prisustvom desetina i desetina hiljada ljudi, čak, ako je moguće da se to približi brojci od 50.000 i da bude podrška iz svih dijelova Srpske – rekao je Raković.

On je naveo da je i javnost Srbije dala nepodijeljenu podršku Dodiku i njegovoj čistoj pobjedi.

Raković kaže da je ono što de dešava u Republici Srpskoj neviđena sramota za tamošnju opoziciju i izrazio nadu da je Dodikov protivkandidat Јelena Trivić “samo izmanipulisana od Branislava Borenovića, Mirka Šarovića i Igora Crnatka”.

– Nadam se da je tako, jer ovo služi samo da bi se destabilizovala Republika Srpska, a Šarović i Borenović su, kako je poznato, napustili sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, otišli u televizijski studio i čekali da ih pohvali Bakir Izetbegović –  rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, oni su krajnje iskompromitovani, nanijeli su veliku sramotu i štetu, doveli u pitanje izborni proces u Republici Srpskoj, pa čak i javno zatražili da se ponište izbori dok oni ne pobijede ili ih neko instalira.

– Nadam se da je Јelena Trivić samo izmanipulisana i da ne učestvuje u ovom kao oni. Ukoliko je tako, onda bi ona trebalo da se što prije da izvini za sve što je urađeno i što je doveden u pitanje izborni proces u Republici Srpskoj. To je najmanje što možemo da očekujemo od nje, od ovih drugih ništa ne možemo da očekujemo – ni od Crnatka ni od Šarovića ni od Borenovića – rekao je Raković.

On je naveo da su Borenović, Šarović i Crnadak “ustvari doveli čitav srpski narod u jednu vrlo tešku situaciju i učestvovali sa nekim zapadnim međunarodnim faktorima u nasilju nad Republikom Srpskom”.

Autor: SRNA/RTRS