U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sutra počinje vakcinacija protiv gripa, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Instituta. Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović rekla je novinarima u Banjalucima da će vakcinacija biti obavljana svakim radnim danom i subotom od 8.00 do 14.00 časova.

Ona je navela da će domovi zdravlja od sutra početi da preuzimaju vakcine, te je pozvala one koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da počnu javljati ovim zdravstvenim ustanovama.

Aćimovićeva je navela da je nabavljeno 20.000 doza vakcine protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a riječ je četvorovalentnoj vakcini proizvođača “sanofi”.

Ona je dodala da je Institut obezbijedio i 3.500 doza za one koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a cijena jedne doze je 28 KM.

“Dopremljeno je 10.000 doza, a ostatak očekujemo naredne sedmice”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je navela da su u poodmakloj fazi pripreme za početak vakcinacije protiv humanog papiloma virusa /HPV/.

Prema njenim riječima, Institut je aplicirao i za obezbjeđivanje ažuriranih vakcina protiv virusa korona koje proizvode “Moderna” i “Fajzer”, a koje su prilagođene drugim sojevima korone kao što je omikron.

Ona očekuje da će ove vakcine uskoro biti dostupne i u Republici Srpskoj.

Načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir istakla je da je vakcinacija nakvažnija mjera prevencije zaraznih bolesti, pa tako i gripa.

Ona je naglasila da u hladnim zmskim mjesecima treba izbjegavati prisustvo velikim skupovima, posebno hronični bolesnici i starije osobe.

“Veoma je važno provjetravanje prostorija, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, te da ukoliko smo bolesni ne idemo u posejeu rodbini i prijateljima”, rekla je Vukmirova.

Ona kaže da se krajem decembra i početkom januara očekuje porast broja oboljelih od gripa, kada influenca počinje da cirkuliše na ovom prostoru.

Izvor: SRNA/kozarski