U Muzeju Kozare večeras je otvorena manifestacija “Stazama Brankovog života” koja je posvećena velikom srpskom piscu Branku Ćopiću. Život i književni rad Ćopića prikazan je kroz izložbu fotografija, koja je za posjetioce otvorena do 9. novembra, uz brojne sadržaje, ali i učesnike.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare i autor izložbe Dragana Žujić istakla je da je dio izloženih fotografija Muzej Republike Srpske ustupio iz svoje arhivske građe, a da su preostali dio fotografije Igora Motla.

“Baštu Brankovog života objedinili smo na savremen i svevremen način. Izložbu prati i projekcija u kojoj Branko govori o rodnim Hašanima i o svom životu. Pored fotografija predstavićemo i zbirku najstarijih izdanja knjiga koju nam je ustupila Narodna biblioteka `Ćirilo i Metodije`. U manifestaciji učestvuje i Dječiji vrtić `Radost`”, rekla je Žujićeva novinarima.

Muzejski savjetnik i etnolog u Muzeju Republike Srpske Vladimir Đukanović istakao je da je bilo veoma teško doći do materijala kako bi se uradila stalna postavka u Hašanima.

“Kada smo došli do ideje da se radi stalna postavka u Hašanima bilo je veoma teško doći do materijala, koji se ne čuva u Republici Srpskoj, već u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu i Arhivu i biblioteci Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu”, rekao je Đukanović.

Na svu sreću, kaže, kolege iz obje institucije su ustupile taj materijal.

“Potrebno je da se potpiše neki sporazum na nivou Republike Srpske i Srbije da se taj materijal ustupi i institucijama kao što je Muzej Kozare u Prijedoru, kako bi svi zainteresovani mogu da istražuju život i rad Branka Ćopića”, rekao je Đukanović.

Manifestaciju posvećenu Branku Ćopiću, koja uključuje i muzičko-poetsko-dramski nastup umjetnika, podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Autor: SRNA/banjaluka.net