Vukašin Šijan (23), mlađi sin davno ubijenog Zorana Šijana, priznao je danas u Višem sudu u Beogradu krivicu za nasilničko ponašanje u jednom restoranu na Autokomandi početkom marta, kad je u nogu ranjen Marko K.

Krivicu za nanošenje teških tjelesnih povreda priznao je i Šijanov prijatelj Marko Vidaković (25). Obojica su u sudu izneli odbranu navodeći da ne spore ništa iz optužnice. Šijan je ispričao da su cijelu noć bili u jednom klubu i da su pili viski, ali da nisu bili pijani. Odatle su ujutru otišli u kafanu na Autokomandi na doručak.

– Momak koji je sjedio za susjednim stolom sve vrijeme je uporno gledao u mene. Pitao sam ga da li se poznajemo, ali me je iskulirao. Onda sam ga pitao: “Šta me gledaš? Tada je ustala i našem stolu prišla djevojka koja je bila sa njim i počela da me vrijeđa i da mi psuje majku. Dva puta sam joj fino rekao da se skloni, ali je bila uporna i nastavila je vrijeđanja. Pominjala mi je i pokoljenja i na kraju me je pljunula. Tad sam ustao i gurnuo je, ali ne da je povrijedim, već da je sklonim, a ona je pala preko neke stolice – rekao je Šijan.

Tada je, kako priča Šijan, ustao taj dečko i krenuo ka njemu.

– I ja sam prišao njemu i udario ga pesnicom nekoliko puta. Video sam da iz toaleta istrčava drugi momak. Mislio sam da nosi nož u ruci i odjednom je pao. Krivo mi je što se ovo izdešavalo i ne umanjujem svoju krivicu. Trebalo je drugačije da reagujem, da ustanem i izađem napolje, ali eto nisam i to se sve desilo. Napravio sam veliku glupost i pogrešio sam – dodao je Šijan.

Njegov prijatelj Vidaković je rekao da se uplašio za svoj i život prijatelja kad je vidio da iz toaleta istrčava momak i desnu ruku drži pripijenu uz nogu.

– Pomislio sam da ima nešto u ruci, možda nož, a mislio sam da će da povrijedi Vukašina koji je bio ispred mene. Uzeo sam pištolj sa stolice da ga zaustavim, uperio ka podu i repetirao ga, ali je već bio repetiran, što ja nisam znao i opalio je. Kajem se zbog toga. Momak je pao i vidio sam krv. Strašna scena koja mi se i dalje mota po glavi. Iskreno mi je žao što se sve to dogodilo. Pogubio sam se u tom momentu. Pretjerano sam reagovao. Oni su izašli iz kafane, a onda i mi. Pištolj sam ostavio u šahtu 50 metara od restorana i otišli smo u Zvornik zbog straha od osvete i tu su nas uhapsili.

Vidaković je rekao da je pištolj našao u toaletu kluba gdje su cijelu noć bili. Tvrdi da je prvo mislio da nije pravi i da ga je iz gluposti uzeo i ponio sa sobom.

Njih dvojica su već osam mjeseci u pritvoru.

Vještačenje uračunljivosti

Sud je naložio da se uradi psihijatrijsko vještačenje Šijana i Vidakovića na okolnost uračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnog djela s obzirom na to da su prije incidenta pili, prenose Novosti.

Optuženi i njihovi branioci su tvrdili da ne spore uračunljivost, da je to bio situacioni incident i da bi isto reagovali i da nisu pili. To što su popili, kako je rekao jedan branilac, uticalo je na njihovo ponašanje, ali ne i na uračunljivost.

Izvor: Srpskainfo