БЕОГРАД, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Руском дому у Београду почела је свечана академија поводом Дана националног јединства Русије, којој присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu, povodom obilježavanja Dana nacionalnog jedinstva Rusije, da je jedinstvo veoma važno za svaku državu i naciju.

Sa pažnjom i simpatijama posmatramo ruski narod, doživljavamo ga na taj način i želimo mu sve najbolje – rekao je Dodik novinarima u Ruskom domu uoči početka svečane akademije povodom Dana nacionalnog jedinstva Rusije.

On je izrazio zahvalnost ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Bocan-Harčenku za poziv da prisustvuje ovoj svečanosti.

– To je razlog zašto sam ovdje u ime Srba iz Republike Srpske i u ime Republike Srpske. Uvijek ću biti na ovom mjestu kada me pozovu naši prijatelji Rusi – istakao je Dodik.

Dan nacionalnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine, a posvećen je sjećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim prijetnjama.

Autor: SRNA/Srpskainfo