Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da BiH nema visokog predstavnika, a Sven Alkalaj je “samo korisni idiot koji je pozornicu UN zloupotrijebio za jednu propalu politiku u BiH”.

“Idiot je što nije rekao kakvu štetu nanosi institucija visokog predstavnika praktično od osnivanja, a koristan je zato što je i to malo što je rekao ukazalo na neophodnopst zatvaranja kolonijalne kancelarije u BiH. I ovoga puta Sven Alkalaj je prekršio pravila i procedure i pred Savjetom bezbjednosti UN govorio bez usaglašenog stava Predsjedništva BiH”, istakao je Dodik.

Koliko je licemjerstvo političkog Sarajeva, ukazao je Dodik, pokazuje i ovaj Alkalajev nastup u UN, jer samo prije petnaestak dana druga dva člana Predsjedništva odbila su njegov prijedlog da se na dnevni red Predsjedništva uvrsti tačka koja bi se odnosila na potrebu odlaska lažnog visokog predstavnika iz BiH.

“No, licemjerstvo je izgleda konstanta u BiH, bilo da dolazi od domaćih ili međunarodnih službenika. Šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru usta su puna vladavine prava iako dobro vidi i zna da BiH protivustavno zadržava strane sudije u Ustavnom sudu, kao i da protektorat kakav je BiH sa visokim predstavnikom, posebno lažnim, nije kandidat za EU. Kad njega čujem da govori o pravu i vladavini prava znam da se nešto krši”, naglasio je Dodik.

On je naveo da za njim ne zaostaje ni američki ambasador, koji se ovdje ponaša kao politički akter, a ne predstavnik strane države.

“Od snažne podrške Dejtonskom mirovnom sporazumu, što je bila američka politika, došli smo do selektivne podrške u razgradnji Dekjtonskog sporazuma od američkog ambasadora, koji sebi za pravo daje da postavlja unutrašnje političke ciljeve u BiH, što ni u jednoj zemlji na sviojetu nije posao diplomata već legalno izabranih političara. Imali smo izbore nedavno i sugerišem američkom i svakom drugom ambasadoru da sa strane, a ne kao strana, prate forimiranje vlasti na svim nivoima”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je u izjavi za Srnu ocijenio da bi američki ambasador konačno mogao da počne da koristi ustavne kategorije kada govori o organima vlasti u BiH, koja nema vladu kako on govori, već Savjet ministara kako je zapisano u Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Autor: SRNA/ATV