Udruženje dijabetičara Prijedora danas je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa otvaranjem četiri ambulante na otvorenom gdje su Prijedorčani mogli da provjere nivo šećera u krvi i druge parametre koji mogu da potvrde mogućnost obolijevanja od dijabetesa.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor Svetlana Čeko novinarima je izjavila da su ovu aktivnost proveli u saradnji sa učenicima Srednjoškolskog centra Prijedor odnosno Medicinske škole.

” U pitanju su bila četiri punkta na kojima su naši sugrađani mogli da prekontrolišu šećer u krvi, holesterol u krvi , krvni pritisak, tjelesnu težinu i određivanje bod masenog indeksa, a nakon toga slijedila je edukacija od dijabetologa za one koji su bili zainteresovani”, istakla je Čeko.
Ona je dodala da je ovo bila jedna od edukacija na otvorenom sa kojom smo željeli da promovišemo fizičku aktivnost kao jednu bitnu stvar za regulaciju šećera u krvi.
” Odziv Prijedorčana je bio dosta dobar obzirom da smo u sat vremena podijelili oko 80 glukometara”, kazala je Čeko.
Internista-dijabetolog Vesna Jelača je izjavila da je Svjetski dan borbe rptiv dijabetesa 14.novembar i slogan ovogodišnje kampanje borbr protiv ove bolesti ” Sa dobrom edukacijom u bolju budućnost”.
” To znači da samo edukacijom o kojoj mi stalno govorimo da pacijent mora da prihvati svoju bolest, dijabet dijetu i terapiju i da pridržavanjem svega toga će imati dobro kontorlisan dijabetes i neće imati komplikacije od šećerne bolesti za koje svi znamo kakve su”, istakla je Jelača.
Ona je dodala da je u toj edukaciji veoma važna uloga porodice budući da su njeni članovi treba da znaju sve o ishrani i značaju fizičke aktivnosti dijabetičara.
” Broj oboljelih je sve veći što je poražavajuće i to nije dobro i dijabetes se otkriva već kad su se javile komplikacije”, naglasila je Jelača.
Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš je posjetila ove ambulante na otvorenom i još jednom izrazila podršku Udruženju dijabetičara od strane gradonačelnika i Gradske uprave.
” Ovo udruženje može da bude mnogima primjer kako da utiče na svijest građana kako da redovno kotrolišemo svoje zdravlje i preventivno djelijemo , u ovom slučaju kod dijabetesa i time spriječimo komlikacije koje ova bolest nosi”, istakla je Dodoševa.
Ona je dodala da će povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u ponedjeljak zgrada Gradske uprave Prijedor biti osvijetljena plavom bojom u znak podrške ovom danu.
Dodoševa je posebno naglasila da je po prvi put u budžetu grada Prijedora uvrštena stavka za bavaku senzora za kontinuirano mjerenje šećera kod mladih uzrasta do 18 godina.
” Zabrinjava broj mladih ljudi oboljelih od dijabetesa i njihovi roditelji bili su prinuđeni da plaćaju te senzore za kontinuirano mjerenje šećera i krvi i sada smo u prilici da im pomognemo i tako će biti i ubuduće”, istakla je ona i dodala da su sredstva već isplaćena za četiri mjeseca ove godine i da je stavka u budžetu već planirana za narednu godinu.

Izvor: prijedorgrad