Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je nedavno da će blok Srbi-Hrvati odlučivati o formiranju vlasti na nivou BiH, međutim, Mirko Šarović je očigledno poluga strankama iz Sarajeva da se SNSD izbaci iz pregovora o formiranju vlasti.

Da ovo nije puko nagađnje nego plan u pripremi govorio je lider SDP-a Nermin Nikšić koji je konkretno objašnjavao način zaobilaženja SNSD-a u formiranju vlasti, a fotografija sa druženja sa Mirkom Šarović predstavlja i alatku za realizaciju istog.

To bi značilo da bi Šarović za vlast prodao volju naroda i svojom manjinom zamijenio većinu koju ima SNSD. Odnosno, SDS, PDP i lista Nebojše Vukanovića zajedno imaju pet poslanika, dok SNSD sam ima šest.

Uz kalkulacije, opozicija iz Republike Srpske mogla bi poništiti volju naroda Republike Srpske da ih na nivou BiH predstavlja SNSD kao stranka sa najviše mandata i uz krparenje sa drugim strankama formira Savjet ministara.

SNSD je na izborima osvojio 255.515 glasova, dok su SDS, PDP i Lista Nebojše Vukanovića zajedno osvojili 218.255 glasova. To znači da je SNSD samostalno osvojio više glasova od svih opozicionih partija u Srpskoj.

Izvor: ATV