Ili direktorska fotelja, ili poslanička klupa – između tih opcija ubuduće bi mogao da bira svaki funkcioner. Ako vladajuća koalicija donese odluku koja je još ranije najavljena, dvije plate iz buđžeta odlaze u prošlost. To priželjkuju i sindikalci. Zbog toga su ih pojedini koji već godinama primaju dvije plate, uzeli na zub. Ipak, poručuju da ne bi bilo loše da se u tu priču dodaju i nadzorni odbori, a i lokalne zajednice.

“Ista ta praksa da se prenese i na lokalni nivo. Jer mi u svakoj lokalnoj zajednici i na republičkom nivou imamo ljude koji su u četiri-pet, upravnih, nadzornih odbora, odbornici, dirktori, načelnici odjeljenja. Mislim da je narod u Republici Srpskoj željan socijalne pravde. I da ukoliko se ispuni to predizborno obećanje da ćemo progledati u ljepšem svjetlu”, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Fotelja se malo ko odriče, a i duplih primanja. Mnogi se baš zbog toga ne daju previše ni u javnim preduzećima, niti briljiraju u skupštinskim raspravama. Na kraju, više štete nego koristi. Tome bi konačno trebalo stati u kraj, smatraju oni koji godinama prate političku scenu u Republici Srpskoj.

“Dupliranje funkcija koje se plaćaju iz državnog budžeta nije zgodno rješenje, iz prostog razloga što najčešće u praksi, jedna osoba ili više osoba sa većim političkim uticajem nagomilava veći broj funkcija. Pri tome to nisu funkcije koje oni obavljaju na zadovoljavajući način, nego se čisto popunjavaju kvote koje su tu da zadovolje zakonski način funkcionisanja nekog preduzeća”, kaže Danijel Simić, urednik portala Frontal.rs.

Iz SNSD su još prije izbora najavili da bi trebalo donijeti odluku po kojoj poslanik iz vladajuće kolaicije, ne može biti i i direktor nekog javnog preduzeća. Tome se pojedini, naviknuti na dvije plate iz budžeta, nisu obradovali. Da je tako, pokušali su da prikriju barem pred kamerama.

Izvor: ATV