Glumica Beogradskog Pozorišta na Terazijama Mina Lazarević nedavno je boravila u prijedorskom Pozorištu. Publici se predstavila sa muzičko-poetskim kabaerom, a izvodila je neke od najvećih evergrin i filmskih hitova, te poznate pjesme iz legendarnih serija kao što su Bolјi život, Porodično blago i Srećni lјudi.

”Sala Pozorišta Prijedor jedna je od mojih omilјenih. Uvijek rado dolazim u Republiku Srpsku. Volim ovaj mentalitet, bliski smo, prepoznajemo se, razumijem se i sa publikom i van igranja”, kaže Mina.

Glumačku karijeru beogradska glumica započela je tako što je kao student Muzičke akademije poželјela da se oproba na Fakultetu dramskih umetnosti, iako je kao djevojčica samo razmšlјala o klaviru i muzici.

”Sve je to bilo sticajem okolnosti, kako sve i biva u životu. U jednom trenutku mi nije bilo dovolјno samo da sviram. Želјela sam, da pjevam, da govorim i da se izražavam tijelom. Kao i kod većine glumaca prve uloge bile su uskakanja, kada uđete u gotovu predstavu, a to je u u mom slučaju bilo zbog trudnoće moje koleginice. Desilo se da sam uskočila u mjuzikl ”Brilјantin” i  ”Violinistu na krovu”. Moja prva uloga,  koja  je bila baš moja,  je uloga u ”Snežnoj kralјici” u Pozorištu Boško Buha“, priča Mina za Kozarski vjesnik.

Tokom svoje glumačke garijere Mina je osvojila i brojna priznanja i nagrade. Nagrada publike, uvijek je, kako kaže , najznačajnija.

”Sve nagrade su mi drage. One su potvrda da ste nešto dobro uradili. To je vjetar u leđa za naredni period. Posebno mjesto za mene imaju nagrade publike, jer mi postojimo zbog njih i to je nešto najlјepše što možete da dobijete. Među dražim su  dvije nagrade koje smo 1999. godine i 2002.  dobili Vojin Ćetković i ja na osnovu uloga u tv seriji ”Porodično blago”. Izabrani smo za glumački par godine”, priča Lazarevićeva.

Dodaje da su najzahtjevnije uloge bile one u mjuziklima.

” Traže od glumca bukvalno sve talente. Težak je proces i naporan, jer ste po dva,  tri mjeseca na igračkim, pjevačkim i glumačkim probama. Na kraju to sve izgleda lagano pred publikom i lepršavo, a zapravo što je više lepršavije to znači da se u to ulagalo više truda i rada. Međutim, mjuzikl je nešto što ja osjećam kao najbliže i ono na čemu sam  odrasla. Tu sam kao riba u vodi i naprijatnije mi je”, dodaje ova poznata glumica.

Publika najviše voli da gleda komedije i to je ono zbog čega i često dolaze u Pozorište. Mina ih je odigrala mnogo, ali prema njenom mišlјenju one su najteže.

”Komedije je najteže igrati. Što bi rekao moj pokojni profesor Vlada Jeftović ”Kad igraš tragediju ne moraju da plaču, ali kad igraš komediju moraju da se smeju i ako nije tako promašio si temu”. Teško je nasmijati lјude. Ja sam pobornik zdravog humora, ne jeftinog i nekih gegova i nečega što je već viđeno. Doći do publike nekim zdravim humorom i da se lјudi smiju poslije toga što su gledali, to je velika stvar”, navodi ona.

Za mlade koji su tek na početku karijere ima i poruku.

”Ovo je jedan težak maraton. Ispitajte sebe, da li je gluma to što vas zanima, da li je scena to što želite i da li ste tu zbog publike? U mlađim generacijama ima onih koji vide to kao put ka nekoj popularnosti i da im je to kao neki motiv i onda dođu do zamora materijala i do nekih prekretnica da li ili ne dalјe. U glumi postoje neizvjesni periodi kad imaš manje posla,  ili nemaš posla uopšte. Treba istrajati u tom periodu i zato je užasno bitno da znamo da smo tamo gdje želimo da budemo svim srcem i onda se lakše kroz to prolazi”.

Izvor: kozarski