Na području Prijedora cvjećare i prodavnice pogrebne i pripadajuće opreme u ponedjeljak, 21. novembra, mogu raditi od 8 do 13 časova, saopštila je danas Gradska uprava.

Apoteke, benzinske pumpe i prodavnice na benzinskim pumpnim stanicama, subjekti koji se bave djelatnostima proizvodnje i prodaje hljeba, peciva, svježe tjestenine, konditorskih proizvoda i kolača, dragstori, trgovačke radnje koje u sklopu staničnih objekata i ugostiteljski objekti mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkog praznika.

Zdravstvene ustanove, preduzeća za snabdijevanje vodom i električnom energijom, prevoz putnika i vatrogasna jedinica dužni su da organizuju rad i dežurstva u obimu koji zadovoljava funkcionisanje njihovih osnovnih djelatnosti neophodnih za pružanje usluga građanima, navodi se u zaključku gradonačelnika o radnom vremenu na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Privredni subjekti koji imaju registrovanu proizvodnu djelatnost, a koji zbog unaprijed ugovorenih obaveza prema kupcima imaju potrebu za rad na dan republičkog praznika, treba da se pisanim putem, uz obrazloženje razloga za rad, obrate lokalnim kancelarijama Zanatsko-preduzetničke komore, Zanatsko-preduzetničkog udruženja ili Privredne komore najkasnije pet dana prije traženog datuma.

U ponedjeljak, 21. novembra, navršava se 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Autor: SRNA/Srpskainfo