Interesi Republike Srpske na prvom mjestu a međustranačka prepucavanja po strani, zvuči lijepo ali je u praksi teško. Opozicija ponovo ne želi u široku koaliciju koju je predložio lider SNSD-a Milorad Dodik. Niko nije iznenađen, nisu ni politički stručnjaci.

“To nije neuobičajna odluka koju mi imamo već nekoliko izbornih ciklusa da političke partije iz pozicije i  opozicije ne mogu da sarađuju . Odavno nismo imali saradnju na državnom nivou, tako da to nije ništa neoubičajno što vidimo, to je jednostavno politika koju opozicija zauzima u ovom momentu, to jeste da se razlikuje od pozicije po svim mogućim pitanjima a ne zapravo po nekim, dodirne tačke ne postoje, to je odluka političkih partija a koliko ona rezultata donosi to se na kraju krajeva i pokazuje  ili će se pokazati u budućnosti. Rezultati će pokazati koliko su to dobre politike u budućnosti”, izjavio je politikolog Filip Matić.

Nisu  to dobre politike, poručuje profesor Željko Budimir. Važna pitanja za Republiku Srpsku unutar BiH moraju uvijek biti važnija od uobičajnih političkih trzavica.

“Izgleda da opoziciji Republike Srpske više smeta Milorad Dodik i SNSD nego svi probemi koji dolaze iz političkog Sarajeva. Ja smatram da je ovo štetno za srpski narod jer njegove političke partije ne mogu da nađu zajednički imenilac za nacionalni interes i onda smo mi u velikom problemu, posebno ako dođemo ponovo u situaciju da opozicija sprečava mehanizam zaštite tog nacionalnog interesa kao što je veto u NSRS koji je neizglasavan njihovim neučestvovanjem. Tako da situacija što se toga tiče nije dobra, daleko smo od nekog jedinstva, zajedničkog djelovanja i političke perspektive su samim timteže za Srpsku. Međutim, to je pitanje odgovornosti, zato tako prolaze na izborima”, smatra Željko Budimir, profesor političkih nauka.

Loši izborni rezultati najbolje dokazuju da su ovo loše politike, uvjeravaju politikolozi.  Filip Matić  je mišljenja da su i za ovo krivi pojedinci.

“Nešto što bih ja volio da vidim u budućnosti jeste jedinstvo na državnom nivou gdje ćemo mi svi zajedno nastupiti zastupajući interese Republike Srpske.  Ovaj izborni poraz pokazuje da je vrijeme za rekonstrukciju opozicije. Gdje god su se u opozicionim redovima, odnosno na listama pojavila nova lica, ne samo mlada nego i nova lica, vidio se dobar rezultat. Deinitivno je u opoziciji problem u starim licima, arhaičnim i istrošenim političarima. Tako da je evidentno da je ovo rezultat koji su napravili loši stari političari , kojima je konačno vrijeme da idu dalje i da prepuste nekim mlađim ili nužno mlađim ali novim ljudima, političku borbu sa vlašću ili za Republiku Srpsku”, kaže Matić.

Milorad Dodik ranije je kazao da želi u široku koaliciju uključiti sve stranke u NSRS koje, kako je naveo, to budu htjele. Kaže, ova velika koalicija imala bi za cilj osiguranje dvotrećinske većine u parlamentu, a između ostalog i zaštitu uloge srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik je tražio da se svi okupe oko interesa Republike Srpske kako bi se pokazala njena snaga. I prije zvaničnog poziva od opozicije je stigao negativ odgovor. Negativna ocjena za ovaj potez stiže i od  dugogodišnjeg političara Dragana Kalinića.

“U pobjedi se ne uzvisi u porazu se ne ponizi. Gospodin Dodik koji je pozvao, on je pozvao sve srpske poslanike i vlasti i opozicije da se okupe oko Republike Srpske i zaštite njenih interesa, jer bez Republike Srpske naš narod nema nikakve garancije u bih a i šire za svoju slobodu i samostalnost. Nije ih on pozvao kao predsjednik SNSD-a već kao predsjednik Republike, u svakoj normalnoj državi to bi svako podržao. Ovako se opozicija ne prestaje ponižavati i propadati. Bojim se da oni imaju posljednju šansu da uskoče u voz zajedno sa vlašću za odbranu Srpske. Ovako će ostati na sporednom kolosijeku i čini mi se da će čekati četiri godine da se vrate na ovu prugu na kojoj bi trebali da budu svi koji brane i štite Republiku Srpsku”, izjavio je Dragan Kalinić, bivši predsjednik NSRS.

Svi iz vladajuće koalicije su za ovu ideju. Široka koalicija sada se sviđa i lideru DNS-a. Nenad Nešić kaže da ne razumije ovakve poteze.

“Ja zaista ne razumijem da neko ne želi da priča sa svojim sunarodnicima i gospodin Dodik pripada Srpskom narodu i Šarović i Borenović i ne znam ko predstavlja SDS a ne znam ni ko predstavlja PDP, vidite da su tu sukobi koji su kulminirali koji će vjerovatno tek da kulminiraju. Ako mi između sebe,Srbi ne možemo da pričamo i da dogovaramo kako da postignemo dogovor sa Bođnjacima Hrvatima i ostalima. Mislim da takvim ljudima nije mjesto u politici. Dogovor i dijalog jedino mogu da dovedu do rješenja. Znate kako kažu kada razgovor i dogovor prestaanu progovore topovi, ja mislim da ovdje nikakvi topovi nisu potrebni”, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS.

Vitalni nacionalni interes nešto je što bi trebalo okupiti sve političke predstavnike jer ovo nisu laka vremenaa, kažu to naši sagovornici. Važno je sjesti za isti sto i probati naći zajednički jezik. Nije lako sa onim koji se ne mogu dogovoriti ni u svojim redovima, poručuju analitičari.

Izvor: ATV