Mještani naseljenih mjesta koja pripadaju Mjesnoj zajednici Gornji Kamengrad, održali su proteklog petka veliki protestni skup s kojeg su poručili kako ni po koju cijenu neće dopustiti ponovno aktiviranje površinskog kopa Orišlje.

Istaknuto je jedinstvo svih mještana da se to ne dogodi, pa i spremnost da se nastave straže koje su započete prije nekoliko dana na prilazima pomenutom lokalitetu.

Na ovome skupu je još jednom rečeno kako bi početak eksploatacije mrkog uglja na Orišlju, što namjerava firma “Lager”, dovelo do pokretanja klizišta i ugrožavanja brojnih domaćinstava na ovome području.

Podsjećamo, da je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je otvoren površinski kop Orišlje, došlo do ugrožavanja više domaćinstava, koja su zatim preseljena na druge lokacije, a isto je učinjeno i sa mjesnim mezarjem koje je također premješteno na drugo mjesto.

Nakon toga, odlukom nadležnih organa ovaj kop je zatvoren i konzerviran.

Ovom prilikom mještanima su se obratili njihovi predstavnici te ih informisali o rezultatima sastanka kojeg su imali s predstavnicima kompanije “Lager”.

“Nisu nas uvjerili da imaju dobre namjere kada su u pitanju naši interesi i stekli smo utisak da im je samo stalo do profita i eksploatacije uglja. Također, nisu nam pokazali niti da posjeduju potrebne dozvole i odobrenja za ponovno pokretanje Orišlja. Svi mještani na ovome prostoru su jedinstveni u tome da eksploatacije na tom lokalitetu neće biti”, kazao je Admir Velić, jedan od predstavnika mještana i općinski vijećnik.

Također, treba istaći kako su podršku mještanima svojim prisustvom iskazali i brojni općinski vijećnici, pa i načelnik Faris Hasanbegović, koji je istakao kako su interesi građana uvijek na prvom mjestu za lokalnu zajednicu.

“Mještani su u strahu da im se ne ponovi ono što se dogodilo njihovim djedovima i očevima koji su prošli kroz ovaj problem. Naša općinska inspekcija je pokrenula aktivnosti iz svoje nadležnosti prema federalnom rudarskom inspektoru da se utvrdi da li ‘Lager’ posjeduje potrebne dozvole. Međutim,  bez obzira na to da li oni posjeduju te dozvole, mještani ni po koju cijenu ne žele da dođe do otvaranja novog kopa i mi to poštujemo”, kazao je Hasanbegović.

Inače, na pomenutom sastanku predstavnici kompanije “Lager” su rekli kako imaju potrebna odobrenja i dozvole da započnu iskopavanje uglja na Orišlju, koje se nalazi u njihovoj eksploatacionoj zoni, navodeći kako će poduzeti i potrebne radnje da ne dođe do pokretanja klizišta.

Njihovi predstavnici su istakli kako neće ništa raditi na silu ni protiv volje mještana, ali su mještani iskazali rezervu prema njihovim stavovima i izrazili spremnost da ipak nastave sa stražama.

Podsjećamo kako je kompaniji “Lager” koncesiona dozvola za eksplotaciju uglja na području kamengradskog bazena izdata 2016. godine, a iskopavanja su naročito intenzivirana od početka rata u Ukrajini i energetske krize, od kada saobraćajnicama na području Sanskog Mosta svakodnevno saobraća na stotine kamiona natovarenih ugljem.   Zlatan Čekić

Izvor: Nezavisne