Fond za porfesionalnu rehabilitaciju i zapošlјavanje invalida RS uspješno je realizovao dva javna poziva koji su bili  raspisani ove godine.

Za komponente za samozapošlјavanje i zapošlјavanje, Fond je ove godine bio obezbijedio milion KM, a tu je po prvi put bila i komponenta ekonomske podrške i održivosti zaposlenosti. Takođe, za povrat doprinosa obezbijeđeno je pet miliona KM.

-U 2022. godini, kroz naše programe samozapošljavanja 26 lica se zaposlio, 20 lica se zaposlilo kod poslodavaca, a 57 lica je ostvarilo pravo na ekonomsku podršku, dok je 101 lice ostvarilo pravo na novčana sredstva za održivost zaposlenosti – pojasnio je v.d. direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošlјavanje invalida RS Stevica Dronjak.

On je napomenuo da je ove godine Fond poslovao pozitivno i da je ostvaren budžetski suficit koji će se rasporediti za nova zapošlјavanja i samozapošlјavanja u narednoj godini.

– Pet miliona KM će ostati budžetska pozicija kad je u pitanju povrat doprinosa, i nastojaćemo da obezbijedimo sredstva i za ekonomsku podršku i održivost zaposlenosti u 2023. godini. Jer smo procijenili da su to jako bitne stimulativne mjere kako bi naši korisnici mogli uspješno poslovati i realizovati svoje poslovne aktivnosti – naveo je Dronjak.

Izvor: kozarski