Pregovori oko toga ko će činiti vlast na nivou BiH u naredne četiri godine po svemu sudeći su završeni i kako sada stvari stoje većinu će imati SNSD, HDZ i stranke „osmorke“, čime će SDA nakon tri decenije vladavine otići u opoziciju.

Da je dogovor pao bilo je jasno već u ponedjeljak kada su lideri stranaka “osmorke” u Sarajevu finalizovali sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četvorogodišnji mandat, te najavili da će on u petak biti potpisan i sa liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Sporazum, kako je rečeno, predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije s drugim strankama.

Neće jedan bez drugoga

Kako je navedeno poslije sastanka, sporazum će u ime HDZ potpisati Čović, a u ime “osmorke” Nermin Nikšić.

Da je dogovor pao potvrdio je i lider Naroda i Pravde, Elmedin Konaković.

– Kriminalni režim odlazi u opoziciju – napisao je Konaković na društvenim mrežama.

On je kasnije pojasnio da se to odnosi na SDA, te najavio ulazak u koaliciju sa HDZ, s kojom će „napraviti novu, potpuno drugačiju sliku“.

Da će HDZ za partnera izabrati „osmorku“ umjesto SDA dao je naslutiti i Čović, koji je na nedavnom sastanku s liderom SNSD, Miloradom Dodikom, rekao da “sa jednom strukturom stranaka dogovara programska načela”.

On je, takođe, potvrdio da HDZ neće praviti vlast bez SNSD. Čović je istakao da će SNSD i HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati većinu na koju se neće moći uticati.

Isto je potvrdio i Dodik, koji je podvukao da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ, kao i da HDZ neće u vlast bez SNSD.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je rekao i da u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SNSD i HDZ imaju 12 poslanika, SDA devet, a “osmorka”, koju čine opozicione partije iz Federacije BiH – SDP, Naša stranka, NiP, Stranka za BiH, Za nove generacije, NES, PDA i BHI-KF, ima 13 poslanika.

Dogovorom SNSD-HDZ i ulaskom „osmorke“ u koaliciju na nivou BiH iz vlasti odlazi i DF Željka Komšića, dok će SDA biti „izbrisana“ iz vlasti kako na federalnom tako i na nivou BiH.

S obzirom na to da su lider SDA Bakir Izetbegović i njegova stranka često označavani od strane SNSD i HDZ kao glavni kočničari napretka BiH, da li će odlaskom ove partije u opoziciju stvari krenuti na bolje u ovoj državi? Šta znači odlazak SDA iz vlasti i kakve promjene se mogu očekivati?

Nastavak zavrzlame

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da će nova konstelacija vlasti na nivou BiH sasvim sigurno i bez SDA donijeti dosta turbulencija i produžetak statusa kvo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da će, uprkos optimizmu stranaka „osmorke“, dominacija biti na partnerstvu između SNSD i HDZ BiH, a njihovi pogledi na funkcionisanje države su identični. Drugim riječima, SNSD i HDZ BiH će postavljati uslove – ocjenjuje Topićeva za Srpskainfo.

Ona ističe da su stranke „osmorke“ neosnovano optimistične jer se nadaju da mogu ostvariti sopstvene ideje i poglede, što će u ovoj postavi biti teško i gotovo nemoguće.

– Odlazak jedne etnonacionalne stranke iz vlasti, bez istovremenog odlaska sa vlasti njihovih dugogodišnjih saveznika i partnera, neće riješiti zavrzlamu u BiH – stava je Topićeva.

Dodaje da bi, ipak, ostavila otvorenim i prostor da SDA ostane u vlasti.

– Jednostavno, ne bih isključila ni mogućnost da se stari partneri dogovore i izigraju “osmorku”, jer oni govore istim jezikom i razumiju se i kad ćute – kaže Topićeva.

Nada bez garancije

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, ističe da promjena vlasti ili jednog segmenta vlasti predstavlja neku novu šansu i priliku.

Dodaje da je od prvih višestranačkih izbora u BiH prošlo 32 godine, a da je u tom periodu SDA bila opozicija na državnom i federalnom nivou možda oko dvije godine.

– Dakle, SDA je na vlasti tri decenije. Kada bi ta stranka probala da se odbrani od optužbi da je kočila mnoge procese u BiH, bila bi prilično malo uvjerljiva s obzirom na godine provedene u vlasti – ističe Sitarski za Srpskainfo.

FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On kaže da to ne znači da će stranke „osmorke“ riješiti sve probleme, ali da je četiri godine mandata dovoljno dugo da se vidi jesu li uspjeli da odblokiraju bar dio procesa sa svojim partnerima sa srpske i hrvatske strane.

– Ili će i oni sad naći neke nove povode da blokiraju procese. O tome je sad rano govoriti. Nadam se da ova promjena predstavlja neku mogućnost da se konačno krene brže u rješavanje problema. Naravno, čarobni štapić niko nema. Nadu imamo, ali garanciju nemamo – zaključuje Sitarski.

Izvor: Srpskainfo