Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je otvoreni postupak za nabavku posebnog programa lijekova za rijetke bolesti za narednu godinu, a vrijednost nabavke je oko 11 miliona KM sa PDV.

Za narednu godinu planirana je nabavka devet lijekova za osam rijetkih oboljenja, među kojima su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip dva i četiri, Gošeova bolest tip jedan, Gošeova bolest tip jedan ili tri, Hanterov sindrom, Morkio A sindrom, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

– S obzirom na to da potpisani ugovori za ovu godinu ističu u januaru naredne godine, FZO je već sada pokrenuo novu proceduru da bi se pravovremeno obezbijedili lijekovi za ove rijetke bolesti i za 2023. Na ovaj način u Srpskoj se obezbjeđuje kontinuitet dostupnosti nekih od najsavremenijih dostupnih lijekova za oboljele od rijetkih bolesti – saopšteno je iz FZO.

Riječ je, kako navode iz FZO, uglavnom o izuzetno skupim lijekovima, pa trošak za oboljele od cistične fibroze godišnje iznosi više od šest miliona KM.

– Vjerujemo da će biti zainteresovanih dobavljača koji ispunjavaju sve potrebne kriterijume u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da će nabavka biti uspješno realizovana u predviđenim rokovima. FZO nastoji da u okviru raspoloživih sredstava osiguranicima obezbijedi što veći broj novih lijekova, naročito za najugroženije kategorije – navode iz Fonda.

FZO je u julu potpisao ugovore sa dobavljačima o nabavci lijekova za rijetke bolesti za ovu godinu, odnosno za šest mjeseci ove godine, a nabavljeni lijekovi se isporučuju Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske i dostupni su pacijentima koji imaju odgovarajuće medicinske indikacije da ih primaju.

Potrebe za lijekovima za rijetka oboljenja, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske predlaže UKC, odnosno Komisija za rijetke bolesti, dok Program lijekova donosi Fond uz saglasnost resornog ministarstva.

FZO niz godina oboljelima od rijetkih bolesti u potpunosti finansira lijekove i druga prava iz zdravstvenog osiguranja, a sada su im dostupne neke od najnovijih i najefikasnijih terapija u svijetu, koje do ove godine osiguranicima nisu bile dostupne u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Njihova nabavka i finansiranje je omogućeno zahvaljujući ranijim dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, na osnovu inicijative sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ova oblast uređena je sada i novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske – pojasnili su iz FZO.

Izvor: Srpskainfo