Stanje na području Prijedora je zadovoljavajuće kada je riječ o vršnjačkom nasilju, ističu u Policijskoj upravi Prijedor. Prema riječima Maria Milašina, načelnika Sektora policije, za deset mjeseci dogodila su se dva slučaja.

“Radilo se o fizičkom nasilju, a izvršioci su starosti od 14 do 16 i od 16 do 18 godina. Protiv oba izvršioca podnesen je izvještaj nadležnom tužilaštvu”, rekao je Milašin.

Važno je adekvatno reagovanje svih subjekata koji mogu da doprinesu sprečavanju vršnjačkog nasilja, poručeno je sa predavanja koje je danas održano u Srednjoškolskom centru Prijedor, u okviru preventivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Stop vršnjačkom nasilju“.

Pored MUP-a, predavači su bili predstavnici Centra za socijalni rad i Centra za mentalno zdravlje. Iz policije apeluju na učenike da prijave nasilje, bilo da su žrtve ili svjedoci, prvenstveno roditeljima, te prosvjetnim radnicima i policiji. Rukovodioci prijedorskih škola znaju da je vršnjačko nasilje aktuelna tema, da učenici danas imaju veoma nizak prag tolerancije, te da bi radije sukobe rješavali šakama umjesto riječima.

“Ništa ne rješavaju razgovorom, nego odmah nasilno. Kao škola, konstantno na časovima odjeljenske zajednice i uopšte na nastavi, radimo na prevenciji, obrazovanju, te poštujemo relevantne institucije”, rekao je Aleksandar Milješić, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

Prijedorske škole potpisnice su protokola o prevenciji i postupanju u slučaju  vršnjačkog nasilja i ravnaju se u skladu s tim. Predavanje u organizaciji MUP-a RS, trebalo bi da podigne svijest o blagovremenom otkrivanju ovog vida nasilja. Kampanja „Stop vršnjačkom nasilju“ traje do 5. decembra.

Izvor: kozarski