Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da postoji kontinuitet štetnih odluka za Srpsku koje su donošene da bi “neko iz političkog spektra ko je odgovarao federalnim partijama” bio prikazan kao kooperativan i dobio međunarodne poene, a jedna od najgorih je o broju delegata koji čine većinu u Domu naroda parlamenta BiH čiji je izvođač Mladen Ivanić.

Stevandić smatra da je jedna od najgorih odluka bila da većinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, od ukupno pet delegata iz jednog naroda, čine četiri delegata umjesto tri, što je omogućilo mnoge benefite pojedincima koji su ovo zagovarali.

– Izvođač toga je bio Ivanić i mi od tada imamo nepotrebne borbe oko toga ko će imati tri, četiri delegata, jer je u Domu naroda to mehanizam entitetske zaštite. Kao što imamo u Parlamentarnoj skupštini entitetsko glasanje, u Domu naroda imamo entitetsku zaštitu koju čini većina srpskih delegata i tu je od pet bilo logično da je tri, ali je Ivanić to promijenio, što stvara podjele među Srbima koje se vide i sada – rekao je Stevandić za Srnu.

Stevandić je podsjetio na situaciju kada je glasovima opozicije omogućeno da u komisijama trećina delegata iz jednog naroda bude dovoljna za odlučivanje, čime je onemogućen mehanizam zaštite Republici Srpskoj u komisijskoj fazi, što će ponovo biti izvor podjela i političke nestabilnosti.

– Trećina delegata moći će vrlo lako u komisijskim fazama da propusti dokumente koji ne moraju biti dobri za Srpsku ili su u suprotnosti sa dokumentima Vlade Srpske koja šalje svoje mišljenje, ali su u skladu sa koalicionim dogovorima sa federalnim partnerima – poručio je Stevandić.

On je, povodom razgovora opozicije iz Republike Srpske sa strankama iz FBiH o formiranju vlasti na nivou BiH, istakao da je potrebno vratiti se na postavku da se Savjet ministara BiH sastavlja, a ne bira.

Stevandić smatra da je Republici Srpskoj potreban politički konsenzus kako bi se izvukao maksimum, ne čineći štetu BiH.

– Ukoliko nema konsenzusa, onda se mora priznati da oni koji su većina imaju pravo da donose odluke. Većina je poznata u ovom novom mandatu i ogromna je razlika i u broju glasova za člana Predsjedništva BiH i u glasovima za Narodnu skupštinu i Parlament BiH i toj većini se mora obezbijediti legitimitet donošenja odluka – rekao je Stevandić.

Predstavnici opozicije iz Srpske – SDS-a, PDP-a i liste “Za pravdu i red” razgovarali su prije dva dana u Sarajevu sa rukovodstvom SDP-a BiH o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske.

Poslije sastanka su saopštili da o tome nisu postigli dogovor.

Autor: SRNA/RTRS