Beograd, 24. novembra 2022.- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da medjunarodni faktor vrsi dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja resenja i o tome je, kaze, upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vucica.Dodik je zahvalio Vucicu na prilici da srpski clan Predsednistva BiH Zeljka Cvijanovic i on imaju prvi radni sastanak upravo u Beogradu i istakao da je to nesto sto su i zeleli. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Protiv Nizama Jamakovića Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog prijetnji upućenih tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Kabinetu predsjedavajućeg.

“Jamaković se tereti za krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti”, poručuju iz kantonalnog Tužilaštva.

Iz Tužilaštva navode da je Jamaković 26. novembra 2018. godine u 14.52 časova sa svog telefona, tačnije, mobilnog operatera Njemačke, pozvao na službeni broj Predsjedništva BiH i predstavljajući se kao Ibro iz Njemačke uputio ozbiljne prijetnje, rekavši između ostalog, da će zapaliti sve zaposlene u Kabinetu tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Za glavni pretres postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje šest svjedoka i izvođenje oko 30 materijalnih dokaza”, stoji u saopštenju.

Iz Kabineta je tada rečeno da je sa telefonskog broja u Njemačkoj upućena prijetnja smrću Dodiku i članovima Kabineta, te da su o ovome obaviještene nadležne bezbjednosne agencije.

Izvor: ATV